Fioletowe szparagi na surowo.

Nie każde surowe szparagi nadają się do jedzenia, ale kiedy już się nadają, smakują naprawdę wspaniale. By szparag smakował świetnie na surowo, musi być ultra świeży, soczysty i chrupki. Takie szparagi nie potrzebują żadnej obróbki, warto doceniać je tak, jak stworzyła je Matka Natura. Fioletowe szparagi wprowadzają więcej koloru, ale w smaku w zasadzie nie różnią się od zielonych. A ze względu na to, że podczas gotowania tracą fioletowy kolor na rzecz zielonego, najlepiej jeść je na surowo albo ewentualnie smażyć lub piec. Podając je na surowo, najlepiej uwypuklisz ich barwę.

W tej prostej sałatce chodzi przede wszystkim o to, by zaprezentować w pełnej krasie fioletowe szparagi. Jeżeli nie masz gdzie kupić tak wybarwionych szparagów, użyj zielonych – nie tracąc koloru możesz je również wcześniej krótko zblanszować, choć to świetna okazja, by poznać i polubić szparagi na surowo (przy założeniu, że w takiej postaci jeszcze ich nie jadłaś/-eś). 

Fioletowe szparagi na surowo

Fioletowe szparagi na surowo

Fioletowe szparagi na surowo

Fioletowe szparagi na surowo – SKŁADNIKI na 2 porcje:

Sałatka ze szparagów

  • ok. 12 fioletowych szparagów (jeżeli nie masz, użyj zielonych)
  • 100 g rukwi wodnej (albo rukoli, roszponki, młodego szpinaku, musztardowca, etc.)
  • garść pistacji, niesolonych i nieprażonych (albo dowolnych innych orzechów)
  • łyżeczka zielonego pieprzu, rozgniecionego w moździerzu
  • oliwa extra vergine jak najlepszej jakości

Ser

  • kilka plasterków miękkiego sera pleśniowego, np. piemonckiego Sant’ Ambrogio
  • garść rukwi wodnej lub innego jadalnego ziela
  • posiekane pistacje

Fioletowe szparagi na surowo – PRZEPIS:

  1. Odłam zdrewniałe końcówki szparagów. Pokrój szparagi na ukos w cienkie plasterki. Główki przekrój wzdłuż i przełóż do miski.
  2. Do miski dodaj rukiew wodną. Wlej trochę oliwy, dodaj pieprz i wymieszaj.
  3. Na środku talerzy ułóż niewielką porcję sałatki, a dookoła ułóż promieniście plasterki szparagów.
  4. Całość skrop oliwą i posyp grubo posiekanymi pistacjami.
  5. Sałatkę podaj z serem.

Sprawdź też inne przepisy ze szparagami.

Fioletowe szparagi na surowo

Fioletowe szparagi na surowo

Fioletowe szparagi na surowo