Friggione z kwiatami cukinii.
Kwiaty cukinii i pomidory – najlepszy zestaw letnich smakołyków. Jeszcze dekadę temu w zachwycie nad kwiatami cukinii byłem osamotniony, a najczęstszym komentarzem pod przepisami na kwiaty cukinii było moje ulubione „wolę cukinię”. Cóż, niczego cukinii nie ujmując, ja niezmiennie wolę kwiaty cukinii i już mi raczej nie przejdzie 🙂
Friggione z kwiatami cukinii to czysto roślinna uczta w najprostszym wydaniu, czyli wywodzący się z Bolonii doskonały gęsty sos z cebuli i pomidorów, tym razem w wersji klasycznej (sprawdź też ten przepis). Cebulę duszę z solą, by puściła wodę i zmiękła, po czym długo gotuję ją w pomidorach, aż sos zgęstnieje i nabierze niesamowicie esencjonalnego smaku. Poza tym, używam tylko podstawowych przypraw (pieprz i papryka) oraz dodaję natkę kolendry, którą w razie potrzeby możesz zastąpić pietruszką. Tyle wystarczy, lista składników jest naprawdę krótka! Gotowe friggione jest pełne smaku, lekko słodkawe (cebula) i nieszczególnie pikantne (zamierzenie). Kwiaty cukinii z chrupiącymi mini cukiniami idealnie wieńczą całość.
Friggione z kwiatami cukinii – SKŁADNIKI:
- 6 dużych cebul cukrowych (ewentualnie czerwonych albo mieszanki jednych i drugich)
- 5 dużych pomidorów malinowych
- 6 żeńskich kwiatów cukinii, czyli z małymi cukiniami (lub więcej, wedle uznania)
- duża garść posiekanej natki kolendry
- oliwa extra vergine
- 3 duże liście laurowe
- łyżeczka mielonej papryki
- płaska łyżeczka czarnego pieprzu, rozgniecionego w moździerzu
- sól Maldon
Friggione z kwiatami cukinii – PRZEPIS:
- Posiekaj cebulę w robocie kuchennym Magimix (duża misa, tarcza S1), dzięki czemu zajmie Ci to dosłownie 10 sekund.
- Do głębokiego rondla lub patelni wlej oliwę, a gdy nieco się podgrzeje dodaj cebulę.
- Dodaj 1-2 duże szczypty soli i liście laurowe. Wymieszaj, przykryj pokrywą i duś co najmniej 10 minut, aż cebula zacznie mięknąć.
- Pomidory obierz ze skórki i pokrój na kawałki. Dodaj do cebuli.
- Dodaj paprykę i pieprz. Wymieszaj i duś pod przykryciem około 30 minut. Zdejmij pokrywkę i duś jeszcze przez około 10 minut, aż część wody odparuje, a sos zgęstnieje.
- Usuń z friggione liście laurowe i dodaj większość posiekanej kolendry. Przemieszaj, po czym zatop w sosie kwiaty cukinii. Duś jeszcze 3-4 minuty. Gotowe friggione skrop oliwą i posyp resztą natki kolendry.