• 6 jajek
  • ok. 300 g pieczarek
  • sporo świeżego tymianku
  • łyżka utartego parmezanu
  • sól
  • pieprz

Frittata z pieczarkami i świeżym tymiankiem.

Inne pomysły na frittatę znajdziecie TUTAJ.

1. Pokrójcie pieczarki w plasterki (możecie wcześniej obrać je ze skóry) i podsmażcie je na dość dużym ogniu, ze sporą szczyptą pieprzu.

2. W tym czasie wbijcie do miski jajka, utrzyjcie do nich łyżkę parmezanu, dodajcie sól, pieprz i sporo świeżego tymianku, a całość dobrze wymieszajcie trzepaczką.

3. Zdejmijcie pieczarki z patelni.

4. Wlejcie na patelnię masę jajeczną, przez chwilę ją podsmażcie, a następnie równomiernie rozłóżcie na wierzchu pieczarki.

5. Gdy spód frittaty się zetnie, zsuńcie ją na duży talerz, przykryjcie go patelnią i odwróćcie na drugą stronę. Tę czynność najlepiej wykonać, gdy na wierzchu omletu nie będzie już zbyt wiele płynnej masy jajecznej. By osiągnąć taki stan, można lekko ‘ponadrywać’ łopatką frittatę na krawędziach, tak by nadmiar masy spłynął pod jej spód. Pozwólcie omletowi się ściąć, i dopiero wtedy zsuńcie frittatę na talerz i obróćcie na drugą stronę.

6. Smażcie przez chwilę frittatę z drugiej strony; gotową zsuńcie na talerz.

7. Udekorujcie omlet świeżym tymiankiem.

Smacznego!

Frittata z pieczarkami L_07