• 6 jajek
  • 100-150 g wędzonego łososia
  • łyżka startego parmezanu
  • sól
  • pieprz
  • 15 pomidorków koktajlowych
  • słoik (300 g) oliwek kalamata w całości (z pestkami)
  • 1 duża czerwona cebula
  • sok z cytryny lub ocet z czerwonego wina
  • oliwa extra vergine

Frittata z wędzonym łososiem i sałatką z oliwek kalamata.


1. Przygotuj sałatkę: wydryluj oliwki, ściskając je w palcach – pestka powinna łatwo dać się oddzielić (nie przejmuj się, jeśli przy okazji niektóre oliwki popękają). Dodaj przekrojone na pół pomidorki koktajlowe, drobno posiekaną cebulę, sok z cytryny lub ocet oraz sporo oliwy, i wymieszaj całość.

2. Pokrój łososia w kostkę.

3. Wbij do miski sześć jajek, utrzyj do nich łyżkę parmezanu, dodaj sól i pieprz, a całość dobrze wymieszaj trzepaczką.

4. Wlej na patelnię masę jajeczną, przez chwilę ją podsmaż, a następnie równomiernie rozłóż na wierzchu kawałki łososia.

5. Gdy spód frittaty się zetnie, zsuń ją na duży talerz, przykryj go patelnią i odwróć na drugą stronę. Tę czynność najlepiej wykonać, gdy na wierzchu omletu nie będzie już zbyt wiele płynnej masy jajecznej. By osiągnąć taki stan, można lekko ‘ponadrywać’ łopatką frittatę na krawędziach, tak by nadmiar masy spłynął pod jej spód. Pozwól omletowi się ściąć i dopiero wtedy zsuń frittatę na talerz i obróć na drugą stronę.

5. Smaż przez chwilę frittatę z drugiej strony; gotową zsuń na talerz.

6. Podziel frittatę na części, przełóż na talerze i dodaj porcje sałatki.

7. Skrop oliwą i ewentualnie dopraw pieprzem.

Smacznego!

Frittata z lososiem small_09