Ruszamy z nowym konkursem, w którym do wzięcia są tabliczki wyjątkowej, surowej czekolady COCOA z jagodami goji.
Najważniejszym pierwiastkiem obecnym w surowej czekoladzie jest magnez, któremu przypisuje się właściwości antystresowe. Ponadto, zawarte w czekoladzie antyoksydanty opóźniają procesy starzenia i wzmacniają układ odpornościowy organizmu. Poziom ORAC (ang. Oxygen Radical Absorbance Capacity – zdolność pochłaniania rodników tlenowych) w surowej czekoladzie kształtuje się w granicach 28 000 jednostek, co daje jedną z najwyższych wartości na świecie. Dla przykładu, borówki, jedne z bogatszych w antyoksydanty owoców, zawierają ok. 2 400 jednostek. Surowa czekolada jest także bogata w fosfor, dzięki któremu jesteśmy ładniejsi :-)
Jagody goji, zwane na rynku azjatyckim „czerwonym diamentem”, to cenione źródło białek, przeciwutleniaczy, aminokwasów, przeszło 20 rodzajów witamin i minerałów, w tym witaminy A, C oraz żelaza. Więcej o surowej czekoladzie i procesie jej produkcji możecie przeczytać TUTAJ.
Konkurs trwa od 3 do 12 maja br. By wziąć w nim udział, należy:
a) dołączyć do grona fanów Faceta i kuchni oraz Cocoa na facebooku,
b) udostępnić facebook’owy post o konkursie w swoim profilu FB, oraz
c) pod postem o konkursie umieścić wpis – jaką czekoladę lubisz najbardziej (można podać rodzaj, markę, sposób podania – co tylko przyjdzie każdemu do głowy).
Spośród wszystkich odpowiedzi, tabliczkami organicznej czekolady z jagodami goji nagrodzone zostaną trzy:
I miejsce = 3 tabliczki,
II miejsce = 2 tabliczki,
III miejsce = 1 tabliczka.
REGULAMIN KONKURSU poniżej:
1. Organizatorem konkursu jest Szymon Kubicki, właściciel bloga ‘Facet i kuchnia’. Partnerem konkursu jest RAW COCOA / SUROVITAL.
2. Konkurs organizowany jest na obszarze Rzeczypospolitej Polskiej w dniach od 3.05.2012 r. do 12.05.2012 r.
3. Zadaniem uczestników konkursu jest polubienie profili Facet i kuchnia oraz Cocoa na Facebooku, udostępnienie facebook’owego posta o konkursie w swoim profilu na Facebooku oraz dodanie pod postem o konkursie wpisu z informacją o ulubionej czekoladzie.
4. W konkursie nagrodzonych zostanie 3 uczestników, których odpowiedzi zostaną wybrane przez organizatora. Nagrodami w konkursie są tabliczki organicznych czekolad z jagodami goji.
5. Informacja o wynikach konkursu zostanie opublikowana na stronie bloga Facet i kuchnia w dniu 13 maja br.
6. Warunkiem otrzymania przesyłki z nagrodą jest przesłanie przez laureata konkursu pełnych danych kontaktowych do wysyłki przedmiotu (imię, nazwisko i adres zamieszkania wraz z kodem pocztowym) w ciągu 5 dni roboczych od dnia opublikowania na blogu informacji o wynikach.
7. Zwycięzcy konkursu wyrażają zgodę na opublikowanie ich danych osobowych (imienia i nazwiska) na stronie bloga Facet i kuchnia.
8. Podanie nieprawdziwych lub niekompletnych danych osobowych (tj. imienia, nazwiska, adresu zamieszkania) stanowi podstawę odmowy wydania nagrody.
9. Nagroda może zostać przyznana wyłącznie osobie, która spełni wszystkie warunki konkursu, określone w Regulaminie.
10. Nagroda nieodebrana ulega przepadkowi.
11. Niniejszy Regulamin stanowi jedyny dokument, określający zasady konkursu.
Moją ulubioną czekoladą jest surowa czekolada COCOA z jagodami goji! Jeszcze jej nie jadłam, ale już wiem, że ją uwielbiam:) Wg opisu ma wszystko to czego oczekuję od czekolady: moc, zdrowie i goji, które ubóstwiam.
Właśnie czegoś takiego mi trzeba!
A ja najbardziej lubię moją domową czekoladę, którą sama robię na bazie polewy czekoladowej i mleka w proszku, z różnymi dodatkami. Wczoraj zrobiłam na przykład ze zmielonymi orzechami i wyszła mi podobna do Michałków :)
Ja najbardziej lubię domową czekoladę, którą sama robię na bazie polewy czekoladowej i mleka w proszku, z różnymi dodatkami. Wczoraj zrobiłam orzechową :)
Na fb Klaudia Sroczyńska :) Moją ulubioną jest czekolada łaciata Milki, łączy moje dwa ulubione smaki-czekoladę mleczną i białą. Takie 2 w 1. :)
marthe bijoux fb
uwielbiam czekolade biala, jest pyszna i jedyna w swoim rodzaju,
Uwielbiam czekoladę biała oraz mleczna
uwielbiam gorzką z całymi laskowymi orzechami, pycha!!, a jak ja jem? po prostu prosto z pudełeczka, cały rządek, tak mi smakuje najlepiej,mmmmm
Czekolada…Najchętniej spróbowałabym tej,którą wytwarzała Juliette Binoche w moim ulubionym filmie”Czekolada”,ale na dzień dzisiejszy najbardziej lubię tą z Manufaktury Czekolady:-)-Dominikana z borówką,ananasem i morelą.Uwielbiam ją samą albo kruszę i posypuję nią galaretkę z bitą śmietaną.Uwielbiam pogryzać Dominikanę i popijać mocną,niesłodzoną kawą.Niebo w gębie:-)
mleczna i biała mniammmmmmmmm
Moja ulubiona czekolada to gorzka czekolada bakaliowa Terravity, która gorzka wcale nie jest :). Idealnie się nadaje do babeczek – pokruszona na małe kawałeczki, dodana do masy ciasta, tworzy wyborne grudki rozpływającej się w ustach delicji!
Najbardziej lubię czekoladę mleczną z pełnymi orzechami laskowymi,powiedzmy Nussbeiser-najpierw wyłuskuję orzeszki,potem zjadam po kawałku czekoladę,kolejne czekolady to nadziewane jogurtowe i ostatnio gorzka..Jem powoli,metodycznie,rozkładam nawet na kilka dni,bo….parę lat pracowałam w fabryce cukierków i tam czekoladę do oblania korpusów piło się kubkami! 8-)
uwielbiam wszystkie gatunki czekolad
Moją ulubioną czekoladą jest Lindt Excellence 70% kakao (zawsze staram się taką mieć w domu, bo również do wypieków jest idealna), lub milka jogurtowo- truskawkowa. A jaki sposób podania? Czekolady uwielbiam jeść same.:)
Moją ulubioną czekoladą jest tabliczka z włoskiej firmy – AMEDEI PORCELANA. Ta czekolada jest jak Kobieta, którą kochasz, a którą poznajesz na nowo każdego dnia, przy każdym spotkaniu. Ma piękne ciało, piękną skórę, cudownie pachnie, ale nie perfumami, naturalną wonią świata. Ma ona wewnętrzną i zewnętrzną radość, blask w oczach i włosy falujące na wietrze, a ponad to jej usta wypełnia słodycz. Nie udaje nikogo, jest po prostu sobą
Najbardziej lubię czekoladę gorzką z maleńkimi kawałkami pomarańczy, która tą delikatną i jednocześnie wyczuwalną cytrusową nutką potrafi osłodzić mi każdą chwilę:)
Jak czekolada to truflowa.
Nie ma dla mnie słodszej pokusy.
Wprost sama rozpływa się w ustach.
Iście wykwintny smak:)
Uwielbiam zupę czekoladową. Gęsta, cudownie czekoladowa i aromatyczna! A składa się jeszcze m. in. z lodów i bakalii…
Moją ulubioną i właściwie jedyną jaką jem jest gorzka Alpen Gold- ale nie ta zwykła. Z malinowym lub wiśniowym nadzieniem- gorzka, rozpływająca się w ustach skorupka, a w niej intensywnie słodkie nadzienie, jest absolutnie boska!!!
Moja ulubiona? Hmm… to musi być coś więcej niż codzienna mleczna czy biała czekolada. Pełna szklnych wspomnień tabliczka, strzelająca kulkami w ustach. Najlepiej jedzona obok Ukochanego, dawniej- kolegi ze szkolnej ławki;-)
na FB jako T. Wójcik :)
Ulubiona czekolada? Ciągle staram się poznawać nowe kompozycje smakowe, lecz jak na razie na mojej prywatnej liście na pierwszym miejscu stoi mleczna czekolada szwajcarskiej firmy Goldkenn nadziewana likierem Cointrau.
Proces rozkoszowania się tą czekoladą znaczyna się już po obejrzeniu opakowania, od którego nie można oderwać oczu. Klasyczna etykieta odwzorowująca oryginalną butelkę tego likieru wzbudza ambiwalentne uczucia. Z jednej strony pragnie się rozszarpać opakowanie i dobrać się do czekolady, z drugiej chciałoby się trzymać ją w dłoni i patrzeć bez ustanku.
Po otworzeniu można odczuć wyrażny i intensywny zapach, który wprost rozpływa się w Twoich zmysłach. Jedyne o czym jesteś w stanie pomyśleć w tej chwili to fakt, że raj jest coraz bliżej.
Mleczna czekolada rozpływa się w ustach powoli i delikatnie, przynosi ukojenie umysłowi i wprowadza w stan relaksu. Kiedy przebijamy się do nadzienia odczuwamy totalny kontrast. Gorzkie nadzienie Cointreau wylewa się na nasze podniebienie ściągając nas na ziemię. Wyrazisty smak hiszpańskiej pomarańczy długo zostaje na podniebieniu.
Czekolada ta nadaje się świetnie na leniwe niedzielne popołudnie w towarzystwie ukochanej osoby.