Galette z jabłkami czyli trochę inna szarlotka.
Papierówka to ponoć najpopularniejsza odmiana jabłoni w Polsce, a sezon na jej drobne, pyszne, kwaskowate jabłka trwa nieprzyzwoicie krótko, dlatego trzeba się spieszyć! Kiedy pierwsze papierówki zaczynają spadać z drzew, oznacza to, że najwyższa pora zacząć zrywać jabłka. Te zrywane, w przeciwieństwie do często przejrzałych spadów, mają świeży, kruchy i przyjemnie kwaskowaty miąższ. Papierówki są doskonałe do jedzenia ot tak, do pieczenia, do kiszenia. W ogrodzie papierówkę mamy tylko jedną, ale za to całkiem sporą, dlatego co roku owoców jest z niej mnóstwo. Wstyd się przyznać, ale większość trafia na kompost, ponieważ zawsze brakuje nam czasu, by spożytkować ich większą ilość. Tak czy owak, całkiem sporo zjadamy na surowo, a czasem pieczemy najprostszą tartę na świecie, czyli galette. Rustykalna tarta z jabłkami w sierpniowym wydaniu musi być z papierówkami i już!
Kruche ciasto robię wg tego samego przepisu, co zwykle, w którym – w razie potrzeby – ricottę możesz zastąpić dostępnym wszędzie półtłustym twarogiem, a mąkę ziemniaczaną Bauckhof – polską skrobią ziemniaczaną (obydwa produkty mają takie same właściwości).
Sprawdź też inne przepisy na tarty i quiche.
Galette z jabłkami – SKŁADNIKI na 8-10 porcji:
Na kruche ciasto
- 150 g pełnoziarnistej mąki owsianej bezglutenowej
- 75 g mąki ziemniaczanej bezglutenowej
- 180 g zimnej ricotty (albo półtłustego twarogu)
- 150 g zimnego niesolonego masła
- 80 g erytrytolu lub cukru (erytrytol to naturalny zamiennik cukru, który zawiera ZERO kalorii, więcej przeczytasz o nim w tym wpisie); zamiast erytrytolu możesz dodać cukier
- szczypta soli
Na nadzienie
- 6-7 papierówek (papierówka to małe jabłko) lub innych deserowych jabłek
- łyżka listków tymianku
- 3 łyżki soku z limonki lub cytryny
- 1 łyżka cukru kokosowego
- 2 łyżki ghee lub masła klarowanego
Galette z jabłkami – PRZEPIS:
- Składniki na kruche ciasto (obydwa rodzaje mąki, zimna ricotta, zimne masło, erytrytol, szczypta soli) umieść w dużej misie robota kuchennego Magimix i zmiksuj, aż powstanie elastyczne ciasto. Magimix wyrabia ciasto w kilkanaście sekund (!).
- Przełóż ciasto na talerz lub do miski i wstaw do zamrażarki na 20 minut. Jeżeli chcesz odłożyć pieczenie galette na później, wstaw ciasto na kilka godzin do lodówki.
- Papierówki obierz ze skórki, pokrój w ćwiartki, usuń gniazda nasienne, po czym każdą ćwiartkę pokrój w cienkie plasterki. Skrop sokiem z limonki lub cytryny, dodaj listki tymianku, posyp cukrem kokosowym i wymieszaj.
- W małym rondlu rozpuść 2 łyżki ghee.
- Schłodzone ciasto ułóż na desce wyłożonej papierem lub matą do pieczenia, lekko rozpłaszcz i rozwałkuj na grubość ok. 3-4 mm. W razie problemów z wałkowaniem możesz podsypać ciasto mąką.
- Na rozwałkowanym cieście ułóż przygotowane wcześniej jabłka, pozostawiając ok. 2 cm margines. Krawędzie ciasta delikatnie zawiń do środka.
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni C (grzanie góra-dół bez termoobiegu). Przed wstawieniem do piekarnika jabłka polej roztopionym ghee lub masłem, a brzegi galette posmaruj rozkłóconym jajkiem.
- Galette wraz z papierem przełóż na kamień do pieczenia pizzy lub bezpośrednio na blachę. Często używam kamienia do pizzy, o którym dawno temu pisałem m.in. tutaj, ponieważ znakomicie rozprowadza ciepło.
- Piecz na środkowym poziomie przez około 30-35 minut, aż tarta ładnie się zezłoci.
- Gotową tartę odstaw na kwadrans, by nieco odpoczęła. Podawaj na gorąco lub na zimno – w każdym wariancie smakuje doskonale! Przechowuj w lodówce nie dłużej niż do 4 dni.