Gofry po sycylijsku.
Jeżeli w cieście na gofry mleko zastąpisz świeżo wyciśniętym sokiem z cytrusów, gotowe gofry będą wspaniale nasycone cytrusowym smakiem. Dodaj do tego kilka sycylijskich dodatków – pistacje, miód, cytrusy oraz ricottę – i ciesz się przepysznym śniadaniem mistrzów!
Uwagi:
- Mąka owsiana sprawdza się doskonale, ale w razie potrzeby ciasto możesz zrobić z innej bezglutenowej mąki (albo z pszennej, jeżeli jej używasz)
- Ważne, by świeżo wyciśnięty sok z cytrusów nie był klarowany – miąższ nadaje gofrom mięsistą konsystencję i podbija ich cytrusowy smak
- Skórka pomarańczowa marynowana w miodzie (przepis) przełamuje tłustość ricotty i delikatnie dosładza całość (tradycyjnie do gofrów nie dodaję cukru)
- W razie potrzeby cytron zastąp cienkimi plasterkami czerwonej pomarańczy
- Pistacje możesz zastąpić dowolnymi innymi orzechami
Gofry po sycylijsku – SKŁADNIKI na ok. 6 sztuk:
Gofry
- 200 g bezglutenowej mąki owsianej (ryżowa lub jaglana też będzie bardzo OK)
- 300 ml soku z cytrusów, świeżo wyciśniętego (grejpfrut, pomarańcza, limonka) – w razie potrzeby trochę więcej
- łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
- szczypta soli, roztartej w moździerzu (u mnie: różowa himalajska)
- 2 jajka (zerówki, rozmiar L, wolny chów)
- 70 g ghee / masła klarowanego roztopionego na patelni
- olej do natłuszczenia gofrownicy
Dodatki
- ok. 250 g ricotty albo tłustego twarogu wymieszanego z jogurtem
- cytron średniej wielkości
- 6 łyżeczek skórki pomarańczowej w miodzie – przepis
- 2 łyżeczki miodu (u mnie: sycylijski miód z traganka)
- garść pistacji, niesolonych i nieprażonych
Gofry po sycylijsku – PRZEPIS:
- Wyciśnij sok z cytrusów, na przykład używając robota kuchennego Magimix z przystawką do soku z cytrusów, która działa tak, jak na filmie. Magimix wyposażony w dwie nakładki różnej wielkości (duża – idealna do pomarańczy, grejpfrutów i większych cytryn, mała – do limonek i mniejszych cytryn) wyciska cały sok z połówki dowolnego cytrusa w dosłownie 3 sekundy (funkcja działa w trybie PULSE). Dzięki temu dzbanek soku masz gotowy w kilka chwil – szybko, sprawnie, estetycznie, a co najważniejsze – efektywnie.
- W misce wymieszaj mąkę owsianą, proszek do pieczenia i sól. Ghee lub masło roztop na patelni.
- W drugiej misce wymieszaj jajka z sokiem do pełnego połączenia składników.
- Do suchych składników dodaj masę z soku i jajek oraz roztopione masło. Wymieszaj do połączenia składników. Nie mieszaj zbyt dokładnie, wystarczy by składniki tylko się połączyły. Odstaw ciasto na 15 minut, by odpoczęło.
- Włącz i nagrzej gofrownicę. Natłuść płyty grzejne odrobiną oleju i kolejno upiecz gofry. Dużą łyżką nakładaj porcje ciasta na kratkę i piecz, aż gofry ładnie się zrumienią. Czas pieczenia uzależniony jest od modelu gofrownicy, u mnie trwa to 10-12 minut.
- W tym czasie wymieszaj ricottę ze skórką z pomarańczy.
- Cytron obierz ze skórki przy pomocy obieraczki do warzyw, po czym pokrój w cienkie plasterki.
- Gofry podaj z ricottą i plasterkami cytrona, skropione miodem i posypane grubo siekanymi pistacjami. Sycylia w pełnej krasie!