Grillowany ser z figami.
Podczas tegorocznego festiwalu Cheese w Bra jednym z serów, który szczególnie zwrócił naszą uwagę na stoisku Luigi Guffanti była długo dojrzewająca ricotta di alpeggio stagionata sprzedawana pod postacią dużej kuli (ok. 700 g), ze skórką o barwie nadgryzionego pleśnią popiołu, która również brudzi palce jak popiół. Takiego sera nie można nie kupić :-) W domu okazało się dodatkowo, że ser smakuje jak wędzony.
Taka ricotta jest twarda (choć jednocześnie odrobinę krucha) oraz ma mocny, intensywny i bardzo słony smak, który Polakowi po prostu musi skojarzyć się z prawdziwym wędzonym podhalańskim oscypkiem.
Oczekujący na spożycie ser oraz sezon na nasze ulubione figi zaowocowały prostym przepisem na grillowany ser z figami. Przy okazji, sprawdźcie też przepis na figową sałatkę z grillowanym brie. Zamiast wędzonej ricotty można użyć oscypka, który również znakomicie nadaje się do grillowania.
Mój ulubiony miód mniszkowy jest z natury bardzo gęsty, dlatego do przygotowania karmelu na dwie porcje w zupełności wystarczyły mi dwie porządne łyżki. Jeśli będziesz używać bardziej płynnego miodu, być może trzeba będzie dodać go więcej niż dwie łyżki wskazane w przepisie (mniej miodu utrzyma się na łyżce). Konsystencja miodu mniszkowego – podobnie jak miodu z facelii – sprawia, że można dodać go kopiaste łyżki :-)
Jeżeli orzechy w karmelu przygotujesz zanim uporasz się z pozostałymi elementami przepisu, podgrzej nieco patelnię (w razie potrzeby dodając nieco więcej miodu), aż karmel ponownie zyska płynną konsystencję.
Grillowany ser z figami – SKŁADNIKI na 2 porcje:
- ok. 250 – 300 g sera (tu: ricotta di alpeggio stagionata)
- kilka fig
- dwie małe garście orzechów włoskich
- dwie łyżki gęstego miodu mniszkowego (lub innego)
- oliwa extra vergine
Grillowany ser z figami – PRZEPIS:
- Ser pokrój w plastry i natłuść oliwą.
- Usmaż ser z dwu stron na bardzo mocno rozgrzanej patelni grillowej.
- W tym czasie na drugiej patelni przez chwilę podpraż orzechy, a następnie dodaj miód. Mieszaj, aż miód ściemnieje i zmieni się w karmel.
- Zdejmij ser z patelni grillowej i ułóż na niej pokrojone na połówki figi. Grilluj z dwóch stron, aż zmiękną i puszczą trochę soku.
- Na talerzu ułóż plastry sera oraz figi. Dodaj orzechy.
- Porcje skrop karmelem z patelni.
Smacznego!
Pyszności, a ten miodowy karmel przyprawia o zawrót głowy!