Groszek cukrowy duszony w winie.
Groszek cukrowy duszony w winie to druga wersja lekkiej przystawki inspirowanej jednym z rustykalnych dań, które zamówiliśmy niedawno w małej rodzinnej restauracyjce w Sewilli. Były to serca karczochów z hiszpańską szynką duszone w białym winie, czyli corazones de alcachofas alla montillana.
Podstawowym założeniem tego przepisu jest prostota, stąd krótka lista składników. W roli głównej występuje cudownie świeży i chrupiący groszek cukrowy, a tło tworzą białe wino, bellota, zioła i przyprawy. Wino ma w tym przepisie znaczenie kluczowe (jak w każdym daniu z dodatkiem wina). Przypomnę raz jeszcze: nie istnieje coś takiego, jak „wino do gotowania”, czyli – w domyśle – wino na tyle słabe, że aż nienadające się do konsumpcji, która w założeniu powinna dostarczać samych pozytywnych wrażeń. Złota zasada brzmi: do gotowania użyj tego samego wina, z którym zamierzasz podać gotowe danie na stół. To naprawdę tak działa: im lepsze wino, tym smaczniejsza potrawa przyrządzona na jego bazie.
Bellota, nawet gotowana krótko, uwalnia mnóstwo smaku i znakomicie współgra zarówno z groszkiem cukrowym, jak i z winem, w którym się dusi. W braku belloty, zastąp ją serrano, prosciutto, presunto lub inną szynką dojrzewającą dobrej jakości. Jeżeli nie jesz mięsa ani masła, możesz przyrządzić wersję wegańską pomijając te składniki. W razie potrzeby wino możesz zastąpić wytrawnym cydrem dobrej jakości, a zamiast greckiej bazylii dodać miętę, tymianek lub oregano. Celowo nie dodaję żadnej ostrej odmiany pieprzu (tylko łagodny czerwony, do dekoracji) ani soli. Smak podkreślają inne przyprawy, czyli kolendra, fenkuł i gorczyca. W ten sam sposób możesz przyrządzić na przykład zielone szparagi, bób, fasolkę szparagową lub świeży zielony groszek.
Taki groszek zrobisz dosłownie w kilka chwil. Warto, ponieważ smakuje naprawdę wyjątkowo, polecam!
Groszek cukrowy duszony w winie – SKŁADNIKI na 2 porcje:
- ok. 400 g świeżego groszku cukrowego
- ok. 50 g belloty (lub innej długo dojrzewającej szynki dobrej jakości)
- 200 ml wytrawnego białego wina
- 1/2 łyżki ghee (masła klarowanego)
- 1/2 łyżeczki nasion kolendry, rozgniecionych w moździerzu
- 1/2 łyżeczki nasion fenkułu (kopru włoskiego), rozgniecionych w moździerzu
- 1/2 łyżeczki czarnej (lub białej) gorczycy, rozgniecionej w moździerzu
- łyżeczka czerwonego pieprzu
- mała garść listków bazylii (ty: bazylia grecka)
Groszek cukrowy duszony w winie – PRZEPIS:
- Odłam końcówki strąków groszku. Posiekaj drobno szynkę.
- W głębokiej patelni rozgrzej ghee (masło klarowane) i dodaj groszek cukrowy. Podsmaż, mieszając, przez kilkanaście sekund, a następnie wlej wino oraz dodaj szynkę i wszystkie przyprawy, poza czerwonym pieprzem.
- Od momentu, gdy wino zacznie wrzeć, gotuj groszek 3 minuty. Na koniec dodaj listki bazylii i czerwony pieprz. Wymieszaj.
- Podziel na porcje i podawaj gorące.