• 1 kawałek boczku z kośćmi i bez skóry (ok. 1,2 - 1,5 kg)
  • 2 łyżeczki białej gorczycy
  • 1 łyżeczka czarnej gorczycy
  • 2 łyżeczki owoców fenkułu
  • 2 łyżeczki ziaren kolendry
  • 2 łyżeczki pieprzu
  • 2 łyżeczki ziela angielskiego
  • 3 porządne szczypty gruboziarnistej soli
  • trochę oliwy extra vergine lub oleju

Najlepszy boczek to boczek upieczony samodzielnie w domu. Soczysty i z mnóstwem przypraw.

Zdecydowanie trudno zaliczyć mnie do grona zagorzałych mięsożerców, co zresztą widać na blogu, ale przyznam, że mam słabość do pieczonego boczku i od czasu do czasu zdarza mi się go przygotowywać. Zawsze w taki właśnie sposób. Tak upieczony boczek jest soczysty, aromatyczny i po prostu świetny, zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Do pieczenia używam boczku bez skóry, ale to z kośćmi (czyli po prostu z kawałkiem żeberka). Boczek pieczony z kośćmi nabiera więcej smaku, a kości izolują mięso od spodu, dzięki czemu zachowuje ono większą soczystość. Ponadto, za jednym zamachem otrzymasz dwie różne części mięsa smakujące inaczej (boczek i żebra).

Boczek obtaczam w podanych w liście składników przyprawach. Należy to zrobić bardzo dokładnie, ze wszystkich stron – dzięki temu mięso nabierze mnóstwa smaku. Jeśli wolisz użyć innych przypraw, zrób to:-)

Boczek L_05

PRZEPIS:

1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni.

2. Dokładnie utrzyj wszystkie przyprawy w moździerzu i wysyp na deskę do krojenia.

3. W naczyniu do zapiekania posmaruj boczek niewielką ilością oliwy i przełóż na deskę z przyprawami.

4. Dokładnie obtocz mięso w przyprawach ze wszystkich stron i przełóż z powrotem do naczynia do zapiekania, kośćmi do dołu.

5. Wstaw do piekarnika na ok. 90 – 105 minut.

6. Gotowy boczek odstaw na co najmniej 20 minut, tak by soki w mięsie nieco uspokoiły się i ostygły.

7. Odetnij dolną część z kośćmi – w ten sposób uzyskasz kawałek boczku idealny do krojenia w plastry.

Smacznego!

Boczek L_02

Boczek L_01