Stamppot z batatów z palonym jarmużem i kiełbasą.

Holenderski stamppot to jedno z tych jednogarnkowych banalnie prostych dań, które na pierwszy rzut oka mogą sprawiać wrażenie zwykłej mamałygi, ale już jeden kęs szybko wyprowadza z błędu.

Muszę przyznać, że uwielbiam stamppot, który najczęściej – zgodnie z holenderskim zwyczajem – przyrządza się z ziemniaków z dodatkiem mięsa oraz cykorii, choć najróżniejszych wersji tej potrawy jest naprawdę sporo. Soczyście zielony, zdrowy i przepyszny jarmuż, tu w postaci palonej, jest wręcz stworzony do stamppota i właśnie taka jego wersja trafiła również do mojej książki (ZOBACZ).

Równie smaczna jest opisana poniżej wersja alternatywna, czyli stamppot z batatów. Użyłem również włoskiej białej bezglutenowej kiełbasy, która pojawiała się już w kilku wcześniejszych przepisach (ZOBACZ). Możesz dodać też inną albo na przykład pieczony boczek (PRZEPIS) czy szynkę najlepszej jakości. Jak zawsze, im lepszych składników użyjesz, tym smaczniejsze przyrządzisz danie.

Sprawdź też: Andijvie Stamppot

Stamppot z batatów

Stamppot L_06

Stamppot z batatów – SKŁADNIKI na 2-4 porcje:

  • ok. 800 g batatów (obranych)
  • ok. 400-500 g jarmużu
  • 250 g bezglutenowej włoskiej białej kiełbasy
  • kilka gałązek świeżego tymianku
  • 1 łyżka octu winnego
  • 1 łyżeczka ostrego pimentonu (mielonej wędzonej papryki)
  • sól
  • pieprz

Stamppot z batatów – PRZEPIS:

  1. Bataty obierz ze skórki, pokrój na mniejsze kawałki i ugotuj w osolonej wodzie do miękkości (ok. 20 minut, w zależności od wielkości kawałków).
  2. Usuń grube i twarde łodygi jarmużu i porwij liście na mniejsze kawałki.
  3. Na lekko natłuszczonej patelni podsmaż (lub usmaż, jeśli używasz surowej) kiełbasę z pimentonem. Gotową kiełbasę zdejmij z patelni.
  4. Na patelnię wrzuć jarmuż i wymieszaj, by trochę pokrył się tłuszczem. Przykryj patelnię i smaż ok. 3 minut.
  5. Do dużej miski przełóż ugotowane, dokładnie odcedzone bataty. Rozgnieć je widelcem, dodaj ocet, sporą szczyptę pieprzu oraz listki tymianku. Dodaj kiełbasę i jarmuż, i dokładnie wymieszaj.

Stamppot L_05

Stamppot L_08