Stamppot z batatów z palonym jarmużem i kiełbasą.
Holenderski stamppot to jedno z tych jednogarnkowych banalnie prostych dań, które na pierwszy rzut oka mogą sprawiać wrażenie zwykłej mamałygi, ale już jeden kęs szybko wyprowadza z błędu.
Muszę przyznać, że uwielbiam stamppot, który najczęściej – zgodnie z holenderskim zwyczajem – przyrządza się z ziemniaków z dodatkiem mięsa oraz cykorii, choć najróżniejszych wersji tej potrawy jest naprawdę sporo. Soczyście zielony, zdrowy i przepyszny jarmuż, tu w postaci palonej, jest wręcz stworzony do stamppota i właśnie taka jego wersja trafiła również do mojej książki (ZOBACZ).
Równie smaczna jest opisana poniżej wersja alternatywna, czyli stamppot z batatów. Użyłem również włoskiej białej bezglutenowej kiełbasy, która pojawiała się już w kilku wcześniejszych przepisach (ZOBACZ). Możesz dodać też inną albo na przykład pieczony boczek (PRZEPIS) czy szynkę najlepszej jakości. Jak zawsze, im lepszych składników użyjesz, tym smaczniejsze przyrządzisz danie.
Sprawdź też: Andijvie Stamppot
Stamppot z batatów – SKŁADNIKI na 2-4 porcje:
- ok. 800 g batatów (obranych)
- ok. 400-500 g jarmużu
- 250 g bezglutenowej włoskiej białej kiełbasy
- kilka gałązek świeżego tymianku
- 1 łyżka octu winnego
- 1 łyżeczka ostrego pimentonu (mielonej wędzonej papryki)
- sól
- pieprz
Stamppot z batatów – PRZEPIS:
- Bataty obierz ze skórki, pokrój na mniejsze kawałki i ugotuj w osolonej wodzie do miękkości (ok. 20 minut, w zależności od wielkości kawałków).
- Usuń grube i twarde łodygi jarmużu i porwij liście na mniejsze kawałki.
- Na lekko natłuszczonej patelni podsmaż (lub usmaż, jeśli używasz surowej) kiełbasę z pimentonem. Gotową kiełbasę zdejmij z patelni.
- Na patelnię wrzuć jarmuż i wymieszaj, by trochę pokrył się tłuszczem. Przykryj patelnię i smaż ok. 3 minut.
- Do dużej miski przełóż ugotowane, dokładnie odcedzone bataty. Rozgnieć je widelcem, dodaj ocet, sporą szczyptę pieprzu oraz listki tymianku. Dodaj kiełbasę i jarmuż, i dokładnie wymieszaj.
Wygląda świetnie. A ponieważ podstawowe składniki mam w domu (się podmieni białą kiełbasę na chorizo), to wieczorem przekonam się, czy równie świetnie smakuje. Dzięki za inspirację!
Prawda to, że stampoot nie wygląda ciekawie na talerzu i ta papkowata struktura… ale pochwale się, że holenderski stampoot z jarmuzem przyrządami świetnie. Tylko ta holenderska kiełbasa… o cóż, nie wszystko jest idealne. Wczoraj u mnie była wersja z marchwia i czerwona kapusta plus rodzynki ?
Holenderska kiełbasa?
Świetny i jak dla mnie bardzo ładny:) gdzie można kupić taką włoską kiełbasę?
Kupuję w piccola italia. W razie potrzeby możesz ją zastąpić chorizo, albo przyrządzić wersję wege:-)
Szy no dobra, coś co do niej pretenduje.. Rookworst np. Ale Dacze na kiełbasie się nie znają, więc tłusta papka smakowo zbliżona do taniej parówki – wprawia ich w zachwyt ;) kiedyś do stampootu zafundowałam sobie polską, białą, domowej roboty ( można i tutaj znaleźć po znajomości ) plus chrzan – to było coś. Stampoot z kiszoną kapustą, albo szpinakiem, lub marchewką i korzeniem pietruszki – hmmm polecam i bez mięsnych dodatków pyszny
Robiłam ten z książki, zrobię i według tego przepisu. To bardzo smaczne danie, pozdrawiam