• 6 świeżych fig
  • 4 marakuje
  • mała garść nerkowców
  • 4-6 orzechów brazylijskich
  • 1-2 łyżeczki miodu (tu: z kwiatów awokado)
  • oliwa extra vergine do natłuszczenia formy
  • 1/3 ziarenka tonki

Figi zapiekane z miodowym sosem z marakui i orzechami.

To bardzo prosty pomysł na szybki owocowy deser albo słodką przekąskę na ciepło.

Co tu mamy? Soczyste świeże figi, słodki sos z marakui z dodatkiem ostrego, wyrazistego miodu z kwiatów awokado (ZOBACZ), który pod wpływem pieczenia pięknie się karmelizuje oraz chrupiącą orzechową posypkę. Wystarczy chwila w piekarniku i gotowe.

Miód z kwiatów awokado to jedno z moich zakupowych odkryć ostatnich miesięcy. Jest ostry, wręcz pikantny w smaku, znacznie bardziej wyrazisty niż swojski polski miód gryczany. Takie miody, w których ostre nuty nieco przełamują słodycz, lubię najbardziej.

Tonka (ZOBACZ) jest opcjonalnym dodatkiem, w razie potrzeby możesz ją pominąć albo zastąpić np. wanilią. Pycha, polecam!

Figi zapiekane L06

Figi zapiekane L08

PRZEPIS:

  1. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
  2. Przygotuj sos: miąższ z marakui przetrzyj przez sito, po czym dodaj miód, wymieszaj i odstaw.
  3. Naczynie do zapiekania lekko natłuść oliwą.
  4. Figi opłucz, przekrój na połówki i ułóż w naczyniu do zapiekania przecięciem ku górze.
  5. Polej owoce sosem i posyp posiekanymi orzechami wymieszanymi ze świeżo startą tonką (lub wanilią).
  6. Wstaw do piekarnika i piecz ok. 12-15 minut.

Figi zapiekane L01

Figi zapiekane L07

 

Figi zapiekane L03