Grillowany ser z figami.

Podczas tegorocznego festiwalu Cheese w Bra jednym z serów, który szczególnie zwrócił naszą uwagę na stoisku Luigi Guffanti była długo dojrzewająca ricotta di alpeggio stagionata sprzedawana pod postacią dużej kuli (ok. 700 g), ze skórką o barwie nadgryzionego pleśnią popiołu, która również brudzi palce jak popiół. Takiego sera nie można nie kupić :-) W domu okazało się dodatkowo, że ser smakuje jak wędzony.

Taka ricotta jest twarda (choć jednocześnie odrobinę krucha) oraz ma mocny, intensywny i bardzo słony smak, który Polakowi po prostu musi skojarzyć się z prawdziwym wędzonym podhalańskim oscypkiem.

Oczekujący na spożycie ser oraz sezon na nasze ulubione figi zaowocowały prostym przepisem na grillowany ser z figami. Przy okazji, sprawdźcie też przepis na figową sałatkę z grillowanym brie. Zamiast wędzonej ricotty można użyć oscypka, który również znakomicie nadaje się do grillowania.

Mój ulubiony miód mniszkowy jest z natury bardzo gęsty, dlatego do przygotowania karmelu na dwie porcje w zupełności wystarczyły mi dwie porządne łyżki. Jeśli będziesz używać bardziej płynnego miodu, być może trzeba będzie dodać go więcej niż dwie łyżki wskazane w przepisie (mniej miodu utrzyma się na łyżce). Konsystencja miodu mniszkowego – podobnie jak miodu z facelii – sprawia, że można dodać go kopiaste łyżki :-)

Jeżeli orzechy w karmelu przygotujesz zanim uporasz się z pozostałymi elementami przepisu, podgrzej nieco patelnię (w razie potrzeby dodając nieco więcej miodu), aż karmel ponownie zyska płynną konsystencję.

Grillowany ser

Grillowany ser z figami – SKŁADNIKI na 2 porcje:

  • ok. 250 – 300 g sera (tu: ricotta di alpeggio stagionata)
  • kilka fig
  • dwie małe garście orzechów włoskich
  • dwie łyżki gęstego miodu mniszkowego (lub innego)
  • oliwa extra vergine

Grillowany ser z figami – PRZEPIS:

  1. Ser pokrój w plastry i natłuść oliwą.
  2. Usmaż ser z dwu stron na bardzo mocno rozgrzanej patelni grillowej.
  3. W tym czasie na drugiej patelni przez chwilę podpraż orzechy, a następnie dodaj miód. Mieszaj, aż miód ściemnieje i zmieni się w karmel.
  4. Zdejmij ser z patelni grillowej i ułóż na niej pokrojone na połówki figi. Grilluj z dwóch stron, aż zmiękną i puszczą trochę soku.
  5. Na talerzu ułóż plastry sera oraz figi. Dodaj orzechy.
  6. Porcje skrop karmelem z patelni.

Smacznego!

Grillowany ser

Grillowany ser

Grillowany ser