• ok. 400-500 g agrestu (tu: czerwony)
  • 100 g płatków owsianych bezglutenowych
  • 2 garście jagód lub borówek amerykańskich
  • garść dowolnych orzechów
  • mięta do dekoracji

Owsianka bez gotowania.

To najlepszy przepis na owsiankę na lato, kiedy nie ma potrzeby rozgrzewać się rano ciepłym śniadaniem.

Jeżeli w tygodniu czas przygotowania śniadania musisz ograniczyć do minimum, owsianka bez gotowania sprawdzi się doskonale. Latem, kiedy wybór słodkich sezonowych owoców przyprawia o zawrót głowy, jogurt, mleko czy maślankę najlepiej zastąpić ulubionymi zmiksowanymi owocami.

Świetnie sprawdzi się np. słodki czerwony agrest, ale też truskawki, maliny, jagody, brzoskwinie czy morele. Jako dodatku użyłem borówek z własnego ogrodu.

Owsianka agrestowa L_10

Owsianka agrestowa L_09

PRZEPIS:

1. Zmiksuj agrest, po czym wymieszaj mus agrestowy z płatkami owsianymi i jagodami lub borówkami w całości. Możesz dodać też orzechy. Jeśli wolisz, by owsianka była bardziej płynna, zmiksuj agrest z odrobiną wody.

2. Przełóż do małych naczyń (miska, kubek lub szklanka) i wstaw na noc do lodówki. Przed podaniem udekoruj owocami i miętą.

Smacznego!

Owsianka agrestowa L_11

Owsianka agrestowa L_08

Owsianka agrestowa L_01