• 2 jajka
  • 7 łyżek mąki kasztanowej
  • mineralna woda gazowana
  • 8-10 dużych truskawek
  • nierafinowany olej kokosowy do smażenia

Placuszki z mąki kasztanowej z truskawkami.

Małe urocze placuszki z zatopionymi w środku plasterkami soczystych truskawek. Pyszne!
Placki są bezglutenowe. Wykorzystałem tu pomysł, który pojawił się dawno temu w innym przepisie:

PLACKI Z LIMONKĄ

Nieco zmodyfikowałem wcześniejszy przepis – użyłem truskawek i najlepszej ze wszystkich bezglutenowych mąk – mąki kasztanowej (ZOBACZ). Mąka kasztanowa nadała plackom ciemniejszą barwę i delikatny, naturalnie słodki posmak. Plasterki truskawek są na tyle grube, że widać je z obydwu stron placków.

Do smażenia wykorzystałem specjalną żeliwną patelnię do placków (ZOBACZ), ale równie dobrze możesz przygotować je na zwykłej patelni. Jak? Wystarczy rozłożyć na niej kilka plasterków truskawek i zalać je niewielką ilością (mniej więcej 1 łyżką) ciasta. Takie placki będą bardziej nieregularne, ale równie pyszne.

Z podanej ilości składników otrzymasz ok. 18-20 placków.

Placki z truskawka L_04

Placuszki z mąki kasztanowej – PRZEPIS:

  1. Przygotuj ciasto na placki: przesiej mąkę przez sito, rozbełtaj jajka, wymieszaj jajka z mąką i taką ilością wody, by uzyskać gładkie, płynne (jednak gęstsze od naleśnikowego) ciasto.
  2. Truskawki pokrój w plasterki. Wykorzystaj plasterki ze środkowej części owoców. Skrajne najlepiej zjedz od razu:-)
  3. Natłuść kółka w patelni do naleśników (albo zwykłą patelnię) i rozgrzej ją. Do kółek wkładaj po jednym plasterku truskawki, po czym zalej wszystkie porcją ciasta. Smaż przez chwilę i odwróć na drugą stronę. Gotowe!

Smacznego!

Placki z truskawka L_07

Placuszki z mąki kasztanowej