• 400 g zielonego groszku
  • 5 karczochów
  • 4 kwiaty cukinii
  • 500 g szpinaku
  • 3 małe pory
  • 4 plasterki prosciutto
  • 500 ml bulionu
  • sól, pieprz
  • 2 całe labraksy
  • kilka limonek

Tytuł wpisu nie jest przypadkowy. Głównym bohaterem tego przepisu są właśnie duszone warzywa.

Przygotowane w ten sposób – duszone – są po prostu znakomite. To dość uniwersalny przepis, można bowiem wykorzystać w nim dowolne inne warzywa, jakie tylko macie w zasięgu – jarmuż, botwinę, groszek cukrowy, bób i tak dalej. Uduszone warzywa świetnie sprawdzą się jako samodzielne danie albo dodatek do ryby czy mięsa. Tym razem, zdecydowałem się na labraksa pieczonego w całości. Pycha!

1. Ugotujcie karczochy w osolonej wodzie, aż zmiękną (ok. 10 minut).

2. Odcedźcie karczochy i odstawcie na chwilę do ostygnięcia. Następnie odetnijcie górną część karczochów (mniej więcej w połowie) i oderwijcie kilka warstw zewnętrznych liści. Przekrójcie serce karczochów na pół i wytnijcie włochaty środek.

3. We wrzącej wodzie blanszujcie kilkucentymetrowe kawałki porów przez 4 minuty, a następnie wyjmijcie je z garnka.

4. W tej samej wodzie blanszujcie przez chwilę szpinak (w razie potrzeby zróbcie to partiami), aż zmięknie i wyraźnie straci na objętości.

5. Zagotujcie bulion, wrzućcie do niego groszek oraz porwane na paski plasterki prosciutto. Gotujcie całość ok. 10 minut.

6. Dodajcie karczochy, szpinak oraz pory, pokrojone wzdłuż na mniejsze kawałki, i gotujcie wszystko ok. 5 minut. Dodajcie kwiaty cukinii (wcześniej usuńcie z nich pręciki) i małe cukinki z kwiatów, przekrojone wzdłuż na pół. Duście całość jeszcze przez ok. 5 minut. Doprawcie solą i pieprzem.

Warzywa duszone z labraksem L_06

7. W międzyczasie rozgrzejcie piekarnik do 200 stopni.

8. Na dnie naczynia do zapiekania ułóżcie trochę plasterków limonki.

9. Wypatroszone uprzednio (i oskrobane z łusek) labraksy oprószcie solą i pieprzem, do środka włóżcie kawałki limonki i ułóżcie ryby w naczyniu do zapiekania.

10. Przykryjcie naczynie folią i pieczcie ryby ok. 35 minut. Przed podaniem sprawdźcie, czy labraks jest gotowy.

11. Podajcie ryby na stół z duszonymi warzywami.

Warzywa duszone z labraksem L_02

Smacznego!