• ok. 300 - 400 g zielonych szparagów
  • 100 g szpinaku baby
  • 100 g rukoli
  • kiść czerwonych winogron
  • ok. 80-100 g sera Old Amsterdam
  • 2 garście orzechów włoskich
  • 1 cytryna
  • 3 (lub więcej) łyżeczki dobrej musztardy (tu: musztarda z balsamico)
  • oliwa extra vergine

Pyszna, lekka i pełna smaków wiosenna sałatka ze szparagami, szpinakiem, winogronami, orzechami i dojrzałym żółtym serem.

Krótko grillowane, chrupkie i jędrne szparagi to idealny składnik wszelkiego rodzaju sałatek.

Ich świetny orzechowy posmak doskonale podkreśla dodatek orzechów włoskich. Jeśli orzechy, to i winogrona, które odpowiadają tu za doskonale pasującą do całości nutę słodyczy.

Do tego jeszcze tylko zielenina i dość ostry, wyrazisty dressing. Pycha!

Salatka szparagi winogrona L_05

1. W misce wymieszaj opłukany i wysuszony szpinak oraz rukolę.

2. Dodaj przekrojone na pół winogrona i orzechy.

3. Przygotuj (np. mieszając w zamkniętym słoiku) dressing z oliwy, soku z cytryny i musztardy z balsamico. Spróbuj i w razie potrzeby dodaj więcej któregoś ze składników.

4. W międzyczasie na mocno rozgrzanej patelni grillowej usmaż szparagi (wcześniej odłam zdrewniałe końcówki). Nie przesadź z czasem grillowania, szparagi muszą pozostać jędrne. Powinno wystarczyć ok.4-5 minut.

5. Ugrillowane szparagi pokrój na mniejsze kawałki i dodaj do sałatki.

6. Dodaj ser pokrojony w ładne kawałki (np. takie, jak na TYM ZDJĘCIU), wlej dressing i wymieszaj.

Smacznego!

Salatka szparagi winogrona L_04