- 1 jabłko
- kilka filecików anchois
- 1 pomarańcza
- trochę świeżego rozmarynu
- 1 cytryna
Jabłko z anchois.
To banalnie prosta, a jednak frapująca przystawka z jabłka i anchois. Podpatrzona w Lizbonie.
To ten typ przystawki, który wydaje się oczywisty, zwłaszcza dla miłośników łączenia różnych, na pozór przeciwstawnych smaków i sięgania po owoce w nietypowych konfiguracjach. A jednak jakimś dziwnym trafem sam na to nie wpadłem. Niestety!;-)
Ten przepis jest dokładnym odtworzeniem znakomitej przystawki, jakiej miałem okazję spróbować w lizbońskim barze Sol e Pesca, którego specjalnością są proste dania przyrządzane z wykorzystaniem ryb i owoców morza z portugalskich puszek. Już w momencie, kiedy na stolik trafił talerz z cienko pokrojonym jabłkiem i filecikami anchois nie miałem wątpliwości, że będę musiał powtórzyć to w domu.
O naszych wrażeniach z odwiedzin w Sol e Pesca możesz przeczytać TUTAJ.
Jabłka skrapiam sokiem z cytryny, by zapobiec ich brązowieniu. Na wszelki wypadek, bo nie wszystkie gatunki jabłek zachowują się w ten sposób. Ten etap nie jest jednak niezbędny, zwłaszcza jeśli dysponujesz nieciemniejącymi jabłkami. Poza tym, jabłka z anchois przygotowuje się naprawdę błyskawicznie!
PRZEPIS:
1. Wlej do miski sok z cytryny.
2. Pokrój jabłko w cienkie plasterki. Najlepiej sprawdzą się plasterki ze środkowej części jabłka, bliższej gniazda nasiennego. Podziel je na pół (widać to na zdjęciu) i wrzuć do miski z sokiem z cytryny.
3. Posiekaj dość grubo rozmaryn, przekrój pomarańczę na wzdłuż na pół i wytnij zgrabny kawałek.
4. Na dużym talerzu rozłóż plasterki jabłka, a na każdym ułóż po jednym fileciku anchois.
5. Posyp całość rozmarynem i skrop obficie sokiem z pomarańczy. Na środku ułóż wykrojoną wcześniej cząstkę pomarańczy.
Gotowe, smacznego!
Apetyczne :)
Lubię jabłka, lubię anchois, chyba najwyższy czas połączyć jedno z drugim. Skoro tak polecasz :D
Dla mnie rewelacja, na pewno wypróbuję:)
Fajne, ciekawe czy by mi smakowało;)
Jeśli Anthony poleca, a Ty potwierdzasz, to ja wierzę że smak jest zajebisty;)
Świetne połączenie, bardzo chętnie spróbuję
Bardzo ciekawa kompoyzcja :) muszę kiedyś spróbować :)
Polecam:-)
Intrygujące. I ładne :)
Bardzo fajny przepis :) jabłka wyglądają bardzo ładnie :)
Wykorzystam w sylwestra:)
Uwielbiam przedziwaczne połączenia smakowe, ale to?:):) Jabłko z masłem orzechowym ok, z żółtym serem też jak najbardziej;) No nic, dorwę anchois i spróbuję, a nóż się zakocham:)
Świetna przekąska, bardzo udane połączenie, na które sama nigdy bym nie wpadła. Dzięki za pomysł:)
Cudownie proste i bardzo smaczne
Ale super :D na sylwka będzie jak znalazł