Jajecznica ze szparagami i shimeji.

Banalna jajecznica, dobrze doprawiona, to jedno z najdoskonalszych w swej prostocie dań, jakie kiedykolwiek wymyślono. A zielone szparagi i shimeji bardzo lubią się z jajkami, przez co takie połączenie nasuwa się samo. Obydwa dodatki, choć wyglądają niewinnie, wznoszą jajecznicę na wyższy poziom śniadaniowej abstrakcji.

Grzybki shimeji nie są tu niezbędne, ale lubię sięgać po nie od czasu do czasu, ponieważ pięknie dopełniają smak całości. Mocno podsmażone uwalniają moc umami. Smaż grzybki shimeji dotąd, aż całe ładnie się zrumienią. Niedosmażone (surowe/półsurowe) są gumowate i niesmaczne. Wspaniale smakują też usmażone w jajecznej tempurze na głębokim tłuszczu. W braku shimeji zastąp je dowolnymi innymi grzybami (prawdziwki, rydze, pieczarki, boczniaki). 

Pieprz syczuański sprawdza się tu doskonale ze względu na jego ostrość i ziołowy smak, a w razie potrzeby zastąp go czarnym. Pimenton de la Vera – mielona wędzona papryka – to klasyczny hiszpański dodatek, przyprawa, bez której nie gotuję; dodaję ją do bardzo wielu dań, niemal do wszystkiego. W razie potrzeby zastąp go ostrą lub łagodną papryką.

Jajecznica ze szparagami i shimeji

Jajecznica ze szparagami i shimeji

Jajecznica ze szparagami i shimeji

Jajecznica ze szparagami i shimeji – SKŁADNIKI na 2 porcje:

  • 6 jajek (zerówki, wolny chów)
  • ok. 200 g zielonych szparagów (posiekane, główki w całości)
  • ok. 150-200 g grzybków shimeji, białych lub brązowych
  • ghee lub masło klarowane
  • garść listków oregano
  • po pół łyżeczki pieprzu syczuańskiego, czarnego pieprzu i czerwonego pieprzu, rozgniecionego w moździerzu
  • szczypta pimentonu z Murcji (dulce)
  • różowa sól himalajska roztarta w moździerzu

Jajecznica ze szparagami i shimeji – PRZEPIS:

  1. Na patelni rozgrzej trochę ghee (masła klarowanego) i podsmaż shimeji, co pewien czas mieszając, aż zbrązowieją. 
  2. Gotowe grzybki przełóż na talerz, a na patelnię dodaj posiekane szparagi. Smaż krótko, co jakiś czas mieszając, aż zaczną mięknąć, ale wciąż będą chrupkie.
  3. Wlej na patelnię jajka, uprzednio rozmieszane i doprawione solą oraz czarnym pieprzem.
  4. Usmaż jajecznicę, zachowując preferowany stopień ścięcia jaj.
  5. Podziel jajecznicę na porcje, na wierzchu dodaj grzybki. Całość posyp listkami oregano, syczuańskim i czerwonym pieprzem oraz pimentonem. Podawaj z sałatką (np.: roszponka, malinówki, oliwki, oliwa extra vergine, sok z cytryny lub limonki, ewentualne przyprawy).

Jajecznica ze szparagami i shimeji

Jajecznica ze szparagami i shimeji