Grillowana cukinia z cytryną i kaparami.
Ta przepyszna grillowana cukinia z cytryną i kaparami może być Twoją ulubioną śniadaniową sałatką na ciepło, lekkim roślinnym lunchem (sauté albo z porcją farinaty lub domowych wegańskich krakersów zamiast chleba) lub przystawką do absolutnie każdego dania głównego.
Cukinię kroję w dość grube plastry (ok. 3,5 mm), używając jednej z kilku nakładek do krajalnicy Zyle. To bardzo praktyczna nowość w ofercie Ronic, dzięki której możesz pięknie i błyskawicznie kroić warzywa i owoce. Używając krajalnicy przygotujesz plastry i słupki warzyw lub owoców do suszenia, frytki do smażenia lub pieczenia, pokroisz warzywa na zupę lub posiekasz je na sałatkę – szybko i idealnie, a co najważniejsze bez ryzyka zacięcia, ponieważ krajalnicę skonstruowano tak, by chronić użytkownika przed przypadkowym zranieniem – elementem zestawu jest m.in. bezpieczny uchwyt na warzywa i owoce. Więcej info o krajalnicy znajdziesz tutaj. W podobny sposób możesz przygotować bakłażany. Nie żałuj soku z cytryny – to ona nadaje daniu wyjątkowej lekkości i świeżości, a przy okazji świetnie komponuje się z oliwami o bardziej wyrazistym smaku.
Sok z cytryny możesz zastąpić sokiem z limonki, a dodane przeze mnie zioła – innymi, choćby kolendrą czy natką pietruszki.
Grillowana cukinia z cytryną i kaparami – SKŁADNIKI na 2 porcje:
- 2-3 cukinie (w zależności od wielkości)
- 3 łyżeczki kaparów
- spora cytryna (albo 2 limonki)
- mała garść listków oregano lub tymianku
- mała garść listków mięty, posiekanych
- oliwa extra vergine jak najlepszej jakości
- płatki soli z chilli
- pieprz roztarty w moździerzu
- olej do natłuszczenia patelni
Grillowana cukinia z cytryną i kaparami – PRZEPIS:
- Cukinie pokrój wzdłuż na plastry. Świetnie nadaje się do tego krajalnica Zyle (mandolina), teraz dostępna w nowej promocyjnej cenie niższej o ponad 35%.
- Rozgrzej patelnię grillową z nieprzywierającą powłoką. Silikonowym pędzelkiem natłuść powierzchnię patelni odrobiną oleju. Układaj kolejno plastry cukinii w jednej warstwie i grilluj (w razie potrzeby – partiami) do momentu, aż zmiękną i pojawią się na nich wyraźnie zapieczone paski.
- W tym czasie ostrym nożem okrój cytrynę ze skórki wraz z albedo, po czym wytnij z niej ładne cząstki i przełóż do miski. Wyciśnij do miski sok z miąższu pozostałego po wycięciu cząstek.
- Gotowe, usmażone na patelni grillowej plastry cukinii ułóż na talerzach. Dodaj cząstki cytryny, kapary i zioła. Skrop całość sokiem z cytryny (z miski) oraz dobrą oliwą. Oprósz płatkami soli (pamiętając, że kapary już są słone) i – opcjonalnie – pieprzem grubo rozgniecionym w moździerzu.
Uwielbiam cukinię :)