Torta del Casar z pieczonymi ziemniakami.
Tak, Torta del Casar z ziemniakami, nie ziemniaki z Torta del Casar, ponieważ w tym zestawieniu to właśnie ser gra pierwsze skrzypce.
Torta del Casar DOP (Denominación de Origen Protegida – Chroniona Nazwa Pochodzenia) to znakomity hiszpański ser wytwarzany w regionie Extremadura z surowego, czyli niepasteryzowanego owczego mleka. Nazwa wzięła się od charakterystycznego kształtu oraz Casar de Cáceres – miasta, z którego pochodzi. Produkowany jest w pełni naturalnymi, tradycyjnymi metodami z trzech składników: mleka owiec pochodzących z kontrolowanych gospodarstw, roślinnej podpuszczki i soli. Dojrzewa przeszło 60 dni. Ser ma doskonałą, kremową konsystencję i wyraźnie słony smak z subtelną goryczką, której nadaje mu podpuszczka z karczocha (używają jej również Włosi). Torta del Casar ma status DOP od 1999. Można ją wytwarzać w ściśle określonym regionie, a do tego wyłącznie z mleka owiec rasy Merino i Entrefina, które charakteryzują się niską mlecznością, przez co do wytworzenia kilograma sera potrzeba mleka 20 owiec.
Jedliśmy go wiele razy, zarówno w Hiszpanii, jak i w Portugalii, czasem dodatkowo – jak teraz – przywożąc ser do domu z iberyjskich wojaży, ale – praktycznie zawsze po partyzancku, zwykle na śniadanie, na zimno, tylko wyjmując Tortę z lodówki na godzinę przed spożyciem, po czym odkrawając wierzchnią „pokrywkę” i pałaszując zawartość łyżeczką – jak tu (skórka jest niejadalna). Tymczasem, najsmaczniejsza jest Torta del Casar podpieczona. Wpływ wysokiej temperatury podbija w serze wszystko po kolei, od aromatu i smaku po – a jakże – strukturę!
Pomysł jest doskonały w swej prostocie. Wnętrze krótko pieczonej w piecu torty pięknie się rozpuszcza, staje się kremowe, aromatyczne i po prostu przepyszne, a skórka wzmocniona drewnianą klamrą trzyma całość w ryzach. Pokrojone w łódki ziemniaki możesz maczać w kremowym serze albo nożem nakładać na ziemniaki małe porcje sera. Zioła i przyprawy wzbogacają smaki i dodają więcej charakteru. W podobny sposób możesz podać także inne warzywa – spróbuj choćby wspaniałych młodych marchewek!
Uwagi:
- Kto nie szuka zamienników dla pieczywa, tak podpieczoną Tortę podałby zapewne z chlebem czy bagietką, ale wariant z ziemniakami (lub innymi warzywami) jest o niebo ciekawszy. A przy tym również nieco lżejszy, bowiem ziemniaki są trzy razy mniej kaloryczne od pieczywa: 100 g ziemniaków = ok. 80 kcal, 100 g pieczywa = 300 kcal
- Zapiekanie Torty ułatwia drewniane opakowanie – użyj go do pieczenia
Torta del Casar z pieczonymi ziemniakami – SKŁADNIKI na 2-4 porcje:
- Torta del Casar (ok. 500 g)
- ok. 800 g młodych, dość sporych podłużnych ziemniaków
- oliwa extra vergine
- po pół łyżeczki czerwonego pieprzu, zielonego pieprzu, czarnego pieprzu i nasion fenkułu, rozgniecionych w moździerzu
- szczypta pimentonu z Murcji (jest łagodny)
- sól roztarta w moździerzu
- listki oregano (tymianek też będzie OK)
Torta del Casar z pieczonymi ziemniakami – PRZEPIS:
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni C.
- Wyszorowane i osuszone ziemniaki pokrój wzdłuż na ćwiartki, po czym przełóż do miski.
- Dodaj oliwę, roztarte w moździerzu nasiona fenkułu, czarny pieprz i sól. Wymieszaj, po czym przełóż ziemniaki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Wstaw do piekarnika na ok. 50 minut i piecz, aż ziemniaki zaczną ładnie się rumienić.
- Po upływie czasu wskazanego w pkt 4 wyjmij blachę z piekarnika i ustaw na jej środku – pomiędzy ziemniakami – naczynko z serem. Ponownie wstaw blachę do piekarnika na ok. 15 minut.
- Wyjmij blachę z pieca i przełóż ser na talerz. Nożem odkrój górną część skórki („pokrywkę”) sera. Dodaj ziemniaki.
- Całość posyp listkami oregano, zielonym i czerwonym pieprzem oraz łagodnym pimentonem.