Jajka sadzone na pomidorach.

Każdy wie, że podsmażone świeże grzyby doskonale pasują do jajek. Nie musi to być jednak, skądinąd świetna, jajecznica (czy ktokolwiek pomyślał teraz o czymś innym niż jajecznica z kurkami?). W tym prostym śniadaniowym danku zależało mi na tym, by wyeksponować borowiki, dlatego po prostu usmażyłem je na patelni grillowej i dodałem do jajek na koniec. Danko jest błyskawiczne i banalne w przygotowaniu. Najwięcej czasu zajmuje tu rozgrzanie piekarnika, a reszta trwa dosłownie chwilę.

Jajka smażę, po czym krótko zapiekam w mini patelniach o średnicy 17 cm. Można je zastąpić płaskimi brytfankami lub innymi małymi naczyniami do zapiekania albo większą patelnią, którą można wstawiać do piekarnika. Do podduszenia pomidorów używam oliwy, ale nie ma przeszkód, by zastąpić ją masłem. Ważne, by pomidory ułożyć w jednej równej warstwie, dzięki czemu rozbite na nich jajka lepiej się rozleją, a żółtko pozostanie w całości.

Już po sezonie i nie ma prawdziwków? Nic straconego! Dodaj boczniaki lub nawet pieczarki, sprawdzą się tu bardzo dobrze.

Jajka sadzone na pomidorach, podane z grzybami to śniadanie (lub kolacja) mistrzów, które zrobisz w 5 minut, do dzieła 🙂

Jajka sadzone na pomidorach – SKŁADNIKI na 2 porcje:

  • 1 duży pomidor Bawole Serce (lub malinowy)
  • 4 jajka (zerówki, wolny wybieg)
  • ok. 10 małych świeżych borowików
  • 1 gałązka rozmarynu
  • sól, roztarta w moździerzu
  • czarny pieprz, roztarty w moździerzu
  • 1 łyżeczka czerwonego pieprzu
  • kilka listków kolendry tajskiej (lub zwykłej albo pietruszki)
  • oliwa extra vergine
  • olej do smażenia

Jajka sadzone na pomidorach

Jajka sadzone na pomidorach

Jajka sadzone na pomidorach

Jajka sadzone na pomidorach – PRZEPIS:

  1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni C.
  2. Do małych patelni, które nadają się również do wstawienia do piekarnika wlej trochę oliwy, po czym ułóż na dnie po 3-4 plasterki pomidora. Posyp je posiekanymi listkami rozmarynu.
  3. Duś na średnim ogniu, aż pomidor zacznie mięknąć, po czym wlej do patelni po dwa jajka uważając, by żółtka zachowały kształt (nie rozlały się).
  4. Jajka dopraw solą i sporą ilością pieprzu. Smaż do momentu, aż zetną się od spodu, po czym wstaw je do piekarnika na ok. 2 minuty. Gotowe jajka powinny mieć ścięte białka i płynne żółtka.
  5. W czasie przyrządzania jajek na patelni grillowej (albo zwykłej) usmaż oczyszczone prawdziwki. Grzyby, pokrojone wzdłuż na połówki lub na ćwiartki ułóż na patelni grillowej, mocno rozgrzanej i lekko natłuszczonej olejem (olej najlepiej rozsmarować za pomocą pędzelka). Grilluj przez chwilę, aż prawdziwki lekko zmiękną i pojawią się na nich ładne grillowe paski.
  6. Na gotowych jajkach ułóż grzyby. Skrop całość odrobiną oliwy, posyp porwanymi listkami kolendry i rozgniecionym czerwonym pieprzem.

Jajka sadzone na pomidorach

Jajka sadzone na pomidorach