Javi Revert Sensal 2019 Tinto.

Javi Revert, młody winemaker nowej fali we wschodniej Hiszpanii (DO Valencia) produkuje świetne, czyste, szczere, żywe wina w niewielkich ilościach.

Sensal jest wytwarzany z czterech lokalnych odmian (Bonicaire, Garnacha Tintorera, Monastrell, Arcos) uprawianych na kilku działkach o łącznej powierzchni 6 ha, na wysokości 670-800 m npm w pobliżu rodzinnego miasteczka Reverta, La Font de la Figuera, w regionie Walencji. Część gron Garnacha Tintorera pochodzi z parceli, którą lata temu obsadził pradziadek Javiera. Winogrona, z których powstaje Sensal, w ok. 60% bez odszypułkowywania fermentują w tinajas (amforach) i szklanych gąsiorach na naturalnych drożdżach, po czym przez ok. 9-10 miesięcy wino dojrzewa w neutralnym francuskim dębie. Przez zawirowania pogodowe (intensywne opady deszczu w połowie zbiorów) Sensal w roczniku 2019 powstał bez użycia owoców szczepu Monastrell, za to z większym niż zwykle udziałem Garnachy. Jest przyjemnie lekki, świeży, kwiatowy, z drobnymi taninami, dobrze zbalansowany. Bardzo udane wino codzienne. 

Nazwa: Javi Revert Sensal 2019 Tinto
Kraj: Hiszpania
Region: Valencia, La Font de la Figuera
Rodzaj: czerwone, wytrawne
Szczepy: Garnacha Tintorera (50%), Bonicaire i Arcos (w roczniku 2019 Monastrell wyjątkowo nie był używany)
Limitowana edycja 2000 butelek
Wino kupione w Casa Montaña w Walencji

Javi Revert Sensal 2019 Tinto

Javi Revert Sensal 2019 Tinto

Javi Revert Sensal 2019 Tinto