Kawowe ciasteczka orzechowe.

Kawowe ciasteczka orzechowe robią solidną konkurencję piemonckim baci di dama. Nie dość, że wypełniają kuchnię cudnym aromatem, to jeszcze smakują jak marzenie! Pół kilograma orzechów włoskich daje około 40-45 ciastek – im mniejsze ciasteczka ukulasz, tym więcej ich będzie.

Sprawdź też: Zestaw fajnych przepisów na domowe ciasteczka

Kawowe ciasteczka orzechowe

Kawowe ciasteczka orzechowe

Kawowe ciasteczka orzechowe

Kawowe ciasteczka orzechowe – SKŁADNIKI na ok. 40-45 sztuk (w zależności od wielkości):

  • około 500 g orzechów włoskich, wyłuskanych i zmiksowanych lub zmielonych na mąkę
  • 100 g cukru pudru
  • 4 duże jajka (zerówki, wolny wybieg)
  • 30 g świeżo zmielonej kawy (tu: grubo mielona, jak do french pressa)
  • dodatkowy cukier puder do obtaczania ciastek

Ciasteczka z orzechów włoskich – PRZEPIS:

  1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni C.
  2. Orzechy włoskie zmiksuj na mąkę (jak zwykle, miksuję je w robocie kuchennym Magimix).
  3. Wszystkie składniki wymieszaj ręcznie łyżką. Powstanie gęsta i lepka pasta. 
  4. Formuj masę w kulki o wielkości orzecha włoskiego. Nie przejmuj się, że kulki z miękkiego ciasta nie będą perfekcyjne. Tak ma być.
  5. Solidnie obtocz kulki w cukrze pudrze (najwygodniej zrobić to w głębszym naczyniu o płaskim dnie, wypełnionym cukrem pudrem), po czym w każde ciastko wciśnij cząstkę lub dwie orzecha włoskiego.
  6. Ułóż kulki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując między nimi odstępy – podczas pieczenia trochę zwiększą objętość.
  7. Piecz na środkowym poziomie przez około 16-18 minut, aż ładnie popękają. 
  8. Upieczone ciasteczka wystudź. Przechowuj w temperaturze pokojowej.

UWAGA: Kod rabatowy FACETIKUCHNIA działa na wszystkie produkty w RONIC ONLINE i daje 5% rabatu nawet od cen już obniżonych tymczasowymi promocjami: sprawdź Rabat Ronic.

Kawowe ciasteczka orzechowe

Ciasteczka z orzechów włoskich

Ciasteczka z orzechów włoskich

Kawowe ciasteczka orzechowe