Brukselka z masłem orzechowym.
Pieczona brukselka tworzy doskonały duet z masłem orzechowym, a konkretnie z najlepszym na świecie, wspaniale kremowym masłem z nerkowców. Najpierw gotuję brukselkę na parze, by nieco zmiękła, po czym piekę ją w airfryerze (lub w piekarniku); dzięki temu jest mięciutka i idealnie podpieczona. W czasie gotowania i pieczenia brukselki jest czas, by przygotować pozostałe składniki.
Masło z nerkowców miksuję z sokiem z limonki, której kwaśny smak przełamuje kremową tłustość oraz dodaje całości świeżości i lekkości. Masło miksuję z taką ilością soku, by uzyskało dość płynną konsystencję, dzięki czemu łatwo połączyć je z brukselką. Pyszne połączenie!
Airfryer Wartmann dostępny w RONIC.PL to kompaktowy, bardzo pojemny (prawie 6 litrów) i zaskakująco lekki elektryczny mobilny piekarnik, który perfekcyjnie piecze ziemniaki i dowolne inne warzywa (np. kalafior, seler, buraki, dynię, marchew czy bataty), omlety, owoce, rybę, mięso, sernik, ciasto orzechowe, tartę, farinatę, chlebowy placek, owsiankę na śniadanie, chleb, a nawet gotuje jajka – na miękko albo na twardo – jak chcesz! I to wszystko bez potrzeby rozgrzewania piekarnika. Wnętrze wyjmowanego pojemnika w airfryerze pokrywa nieprzywierająca ceramiczna powłoka, która nie zawiera żadnych środków chemicznych (takich jak PTFE i PTFA obecne na przykład w teflonie). Dzięki wysokiej mocy (1700 W) airfryer działa znacznie szybciej niż piekarnik. Elementem wyposażenia jest też silikonowa kratka, która izoluje składniki od ceramicznego dna, dzięki czemu gorące powietrze podgrzewa je od spodu. Maksymalna temperatura, w jakiej piecze airfryer to 200 stopni C.
Pełną recenzję airfryera Wartmann znajdziesz w tym wpisie, a w RONIC ONLINE czeka na Ciebie kod rabatowy FACETIKUCHNIA, który działa na wszystkie produkty – w tym na airfryer Wartmann – i daje 5% rabatu nawet od cen już obniżonych tymczasowymi promocjami: klik Rabat Ronic.
Brukselka z masłem orzechowym – SKŁADNIKI na 2 porcje:
- około 600 g brukselki
- 3 kopiaste łyżki masła z nerkowców
- sok z 2-3 limonek, w zależności od wielkości
- mały chlust oleju lnianego (może być również inny olej z dowolnych orzechów lub nasion albo oliwa extra vergine)
- mała garść listków kolendry, posiekanych
- garść płatków migdałowych
- oliwa extra vergine
Brukselka z masłem orzechowym – PRZEPIS:
- Brukselkę oczyść i ugotuj na parze (około 10 minut). Odstaw na kilka minut, żeby trochę przestygła.
- Najmniejsze sztuki pozostaw w całości, większe brukselki przekrój na pół. Przełóż brukselki do miski, skrop oliwą i wymieszaj.
- Umieść brukselkę w koszyku airfryera. Piecz 15 minut w temperaturze 160 stopni C.
- W tym czasie przy pomocy ręcznego blendera zmiksuj masło orzechowe, sok z limonki, olej lniany i mały chlust wody, aż uzyskasz gładki i dość płynny sos. W razie potrzeby dodaj więcej wody lub soku z limonki.
- Płatki migdałowe upraż na suchej patelni.
- Upieczoną brukselkę przełóż z airfryera do miski, dodaj posiekane listki kolendry i zmiksowany wcześniej sos z masła orzechowego i soku z limonki.
- Podziel brukselkę na porcje i posyp prażonymi płatkami migdałowymi.