Tenuta Foresto Acrù 2019 Vino Rosso.

Tenuta Foresto Acrù 2019 Vino Rosso

Wina z Tenuta Foresto to zawsze trafiony zatopiony! Tenuta Foresto to młoda dynamiczna winiarnia położona w Nizza Monferrato, w sercu wzgórz Asti w Piemoncie, na obszarze wpisanym na listę światowego dziedzictwa UNESCO. Prowadzi ją para Francesco Pozzobon i Pauline Alfano-Giacometti. Tenuta Foresto powstała na przełomie 2016/2017, po przejęciu na wpół opuszczonego gospodarstwa, w którym winnice od kilkudziesięciu lat były pozostawione same sobie. Trudno o lepsze warunki do rozpoczęcia nowego winiarskiego projektu. Farma zajmuje 8 hektarów, z czego obsadzonych winoroślą jest 6 ha, a resztę pokrywają drzewa i stawy okalające winnicę. W uprawianej biodynamicznie winnicy Foresto jest wszystkiego po trochu, od białych odmian Cortese, Chardonnay i Moscato po czerwone Dolcetto i Barbera, która najpełniej oddaje lokalny terroir. Piwnica powstała na gruzach dawnej stajni. Dziś w pełni odrestaurowana, półpodziemna, naturalnie „sterowana” przez sezonowe zmiany temperatury nie naraża wina na stres i wspiera jego naturalną ewolucję. Francesco, zainspirowany filozofią japońskiego rolnika Masanobu Fukuoka, dąży do tego, by winnica tworzyła zdrowy ekosystem o jak niższym wpływie na środowisko. W procesie produkcji ogranicza ingerencję do minimum, bazując na spontanicznej fermentacji, rodzimych drożdżach, maceracji ze skórkami, butelkowaniu bez filtracji i siarczynów.

Grona pochodzą z małej 1,3 hektarowej parceli wystawionej na południe. Winorośle w wieku około 30 lat rosną na glebie z przewagą gliny i tufu, z domieszką osadu wapiennego. Winifikacja w skrócie: uprawa ekologiczna, odszypułkowane winogrona z ręcznego zbioru umieszczane są w 30 hl stożkowych dębowych kadziach, gdzie pozostają przez około dwadzieścia dni, spontaniczna fermentacja zachodzi w kontakcie ze skórkami bez kontroli temperatury. W razie potrzeby moszcz jest łamany ręcznie. Większość wina dojrzewa w 20 hl dębowych beczkach, niewielka część w 700-litrowych tonneaux przez około 12/13 miesięcy, a następnie przez 3 miesiące w butelce przed wprowadzeniem na rynek. Butelkowane bez filtracji, bez klarowania, bez dodatku siarczynów.

Piemoncka Barbera to winorośl o nieskończonym potencjale, a Francesco Pozzobon zakochał się w niej tak bardzo, że właśnie dla tej odmiany przeniósł się do Piemontu, by produkować z Barbery wino. Acrù to mocna i pełna czerwień o eleganckim profilu. W smaku pyszne owocowe połączenie dojrzałych wiśni, soczystych malin i lekko dymnych podwędzanych suszonych śliwek z przyjemną nutą korzennych przypraw. Usta okrągłe, pikantne, z długim finiszem. Miękkie taniny i kwasowość bardzo dobrze zrównoważone, alkohol pięknie wtopiony. Wino mocno owocowe i skoncentrowane, ale nie dżemowe. Świetna i ultra pijalna Barbera, która dostarcza solidnej porcji czystej naturalnej przyjemności.

Nazwa: Tenuta Foresto Acrù 2019
Kraj: Włochy
Region: Piemont, Asti
Rodzaj: wytrawne, czerwone
Szczep: Barbera
Moc: 15%
Wyprodukowano 4500 butelek

Tenuta Foresto Acrù 2019 Vino Rosso

Tenuta Foresto Acrù 2019 Vino Rosso

Tenuta Foresto Acrù 2019 Vino Rosso

Tenuta Foresto Acrù 2019 Vino Rosso