Kiełbaski zapiekane w cieście z żurawiną.
Święto lasu: mięso! ;-)
Przeglądając zawartość zamrażarki trafiłem na ostatnią porcję włoskich białych kiełbasek – cienkich, naturalnie bezglutenowych, z czystego surowego mięsa i bez jakichkolwiek przypraw. Jeżeli używam białej kiełbasy, to wyłącznie tej, dlatego pojawia się w wielu blogowych przepisach, np. na stampott z batatami i jarmużem, kiełbaski z fasolą w sosie pomidorowym, gulasz z dyni czy makaron z sosem z pieczonych papryk.
Skoro okazało się, że mam w domu mięso, na które opatrzność postanowiła zwrócić moją uwagę, wypadało coś z niego przyrządzić. Jest zima, a to czas rozgrzewających wytrawnych zapiekanek, zrobiłem więc coś prostego, rustykalnego, pieczonego i bardzo smacznego.
Surowe kiełbaski krótko podsmażam na patelni, aż nabiorą rumieńców i smaku. Jeżeli nie używasz surowej kiełbasy, ale innej (dowolnej, w tym także np. chorizo, salsiccia, etc.) możesz ją podsmażyć, ale nie jest to konieczne. Podsmażone kiełbaski zalewam dobrze przyprawionym ciastem naleśnikowym z mąki jaglanej. W razie potrzeby możesz użyć innej mąki bezglutenowej (np. z ciecierzycy, teffu, owsianej, niepalonej gryczanej) a nawet pszennej (jeżeli nie wykluczasz glutenu).
Soczyste owoce leśnej żurawiny stanowią znakomity dodatek do mięsa i świetnie się zapiekają. Dodają całości bardzo fajnego, wyraziście kwaskowatego i odświeżającego smaku.
Kiełbaski zapiekane w cieście z żurawiną – SKŁADNIKI na 4-6 porcji:
- ok. 500 g włoskiej surowej białej kiełbasy obranej ze skórki (jest bezglutenowa, kupuję w Piccola Italia)
- ok. 250 g leśnej żurawiny (o drobnych owocach)
- 2 jajka (zerówki, wolny wybieg)
- szklanka mąki jaglanej (lub dowolnej innej)
- ok. 200-250 ml wody
- sól
- sporo świeżo mielonego czarnego pieprzu
- łyżeczka ziaren białej gorczycy
- łyżeczka suszonego tymianku
- łyżeczka owoców fenkułu (kopru włoskiego)
- mała garść świeżych listków mięty
- trochę oleju do smażenia
Kiełbaski zapiekane w cieście z żurawiną – PRZEPIS:
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni.
- W misce wymieszaj jajka z przesianą mąką jaglaną i wodą. Mąkę i wodę dodawaj stopniowo. Gotowe ciasto powinno mieć konsystencję ciasta naleśnikowego.
- Gorczycę i fenkuł rozetrzyj w moździerzu. Dodaj do ciasta przyprawy i tymianek. Wymieszaj.
- Naczynie do zapiekania wstaw do gorącego piekarnika na 10 minut.
- Kiełbaskę podziel na mniejsze kawałki i podsmaż. Ten etap możesz pominąć, jeżeli używasz innej kiełbasy niż surowa.
- Do gorącego naczynia wyjętego z piekarnika wlej trochę oleju (tak, by pokrył dno) i ułóż na nim kiełbaski. Wlej ciasto, a na wierzchu rozsyp żurawinę.
- Wstaw do piekarnika na ok. 25 minut. Zapiekam ciasto z włączoną dolną i górną grzałką, a następnie po 10 minutach wyłączam dolną grzałkę.
- Gotową zapiekankę posyp świeżą miętą.
Super oryginalna sprawa :) takim daniem mogę zaskoczyć znajomych! dzięki za przepis