Koktajle wzmacniające na jesień – trzy przepisy.

Jesień. Powinna – jak kiedyś – być piękna, słoneczna i złota, a jak na złość coraz częściej jest smutnym czasem przeziębień, kataru i innego licha. Jak w prosty, szybki i naturalny sposób wzmocnić odporność i poprawić nastrój, by nie dać się jesiennej aurze, nawet jeśli chluśnie deszczem w twarz i osmaga bezlitośnie zimnym wiatrem? Koktajlem oczywiście 🙂 Codzienna dawka naturalnych witamin z warzyw i owoców pod postacią domowego, świeżo zmiksowanego koktajlu skutecznie wzmocni system odpornościowy, a jednocześnie doda energii i pomoże zwalczyć jesienną chandrę.

Koktajle wzmacniające na jesień

Koktajle wzmacniające na jesień

Domowe koktajle mają same zalety: w banalny sposób pozwalają uzupełnić codzienne menu o zróżnicowany zestaw świeżych warzyw i owoców, nie zawierają dodatkowych cukrów (poza fruktozą naturalnie zawartą w owocach i warzywach), są wolne od konserwantów i niezdrowych tłuszczów niewiadomego pochodzenia oraz mają idealnie kremową konsystencję. Ich przygotowanie zajmuje dosłownie chwilę, a są tak odżywcze i sycące, że z powodzeniem zastąpią co najmniej jeden z posiłków.

Wzmacniające koktajle to skoncentrowane źródło łatwo przyswajalnych witamin, minerałów, antyoksydantów i rozpuszczalnego błonnika. Przygotowując je regularnie, dostarczysz organizmowi kompletu niezbędnych mikroelementów (potas, magnez, wapń, żelazo, miedź, cynk, witaminy A, z grupy B, C, K). Możesz pić lub jeść je (gęste i schłodzone mają konsystencję kremowego jogurtu) zamiast kawy lub herbaty, ponieważ w naturalny sposób niwelują zmęczenie i poprawiają koncentrację.

Koktajle możesz przygotowywać zarówno z samych owoców lub warzyw, jak i łącząc owoce z warzywami. Warto dodawać do nich różne dodatkowe składniki, na przykład sproszkowany korzeń macy, kakao, orzechy, nasiona, karob, komosę ryżową, kasze, mleko roślinne, etc. W ten sposób najprościej wzbogacić codzienną dietę o dodatkowe składniki odżywcze. Dzięki blendowaniu składników koktajle łatwo wchłaniają się z przewodu pokarmowego.

Przed blendowaniem wszystkie owoce i warzywa starannie umyj (ja dodatkowo używam ozonatora). Świeże daktyle wypestkuj, z owoców usuń pestki, gniazda nasienne i szypułki. Miód to składnik opcjonalny. Jeżeli wolisz, zastąp go erytrytolem, cukrem kokosowym, ksylitolem, syropem z agawy albo innym słodzidłem, którego używasz.

Wszystkie koktajle przygotowałem z użyciem wysokoobrotowego blendera próżniowego Wartmann, który dzięki funkcji blendowania w próżni pozwala dłużej zachować świeżość, smak, aromat i nasycony kolor miksowanych produktów. Dodatkowa zaleta to dwa kielichy, z których jeden jest tak mocarny, że z łatwością radzi sobie z blendowaniem na gładko nawet najgęstszych koktajlowych mas. Teraz blender Wartmann możesz kupić jeszcze taniej: od 1 października nowe obniżone ceny znajdziesz tutaj

Koktajle wzmacniające – przepisy:

Koktajl I: 3-4 garście świeżego szpinaku, sok z 2-3 pomarańczy i 1 cytryny, łyżka miodu, kawałek obranego ze skórki imbiru, łyżeczka sproszkowanego korzenia macy (opcjonalnie)

Koktajle wzmacniające na jesień

Koktajl II: jabłka, maliny, truskawki

Koktajle wzmacniające na jesień

Koktajl III: śliwki, jeżyny, maliny, świeże daktyle Medjool, odrobina wody

Koktajle wzmacniające na jesień

Koktajle wzmacniające na jesień