Korzenne śledzie z orzechami i granatem.
Korzenne matiasy to przepis, który moim zdaniem doskonale wpisuje się w klimat kolacji wigilijnej i, generalnie, całych grudniowych świąt. Tak przygotowane matiasy są bardzo aromatyczne, mają intensywny smak i najlepiej smakują podane bez dodatków lub tylko z orzechami i delikatnym owocowym akcentem, na przykład z pestkami granatu.
W razie potrzeby orzechy włoskie zastąp innymi. Gdyby nie to, że wszędzie dorzucam pistacje, tym razem również sięgnąłbym właśnie po nie. Natkę pietruszki możesz zastąpić kolendrą lub miętą. Korzenne matiasy to w moim założeniu ascetyczna przystawka, a jeżeli chcesz ją podać trochę bardziej na bogato, dodaj filetowane cząstki pomarańczy.
Korzenne śledzie z orzechami i granatem – SKŁADNIKI na 2 porcje:
- 4 korzenne matiasy w oleju lnianym z tego przepisu
- dwie garści prażonych orzechów laskowych (pistacje, migdały, orzechy włoskie sprawdzą się równie dobrze)
- 2-4 łyżki pestek granatu
- trochę natki pietruszki, posiekanej
Korzenne śledzie z orzechami i granatem – PRZEPIS:
Korzenne matiasy ułóż na talerzu, dodaj trochę cebuli i skrop marynatą. Posyp natką pietruszki, grubo posiekanymi orzechami laskowymi i pestkami granatu.