Lody arbuzowe – łatwy przepis, tylko 3 składniki.

Domowe lody arbuzowe z trzech składników są ultra orzeźwiające, mają łososiowy kolor, a smakują jak słodki mrożony ogórek.

Po 4 minutach miksowania masy na lody w blenderze molekularnym, jej kolor przeobraził się z bladoróżowego w wyraziście łososiowy. Takie czary.

Lody arbuzowe

Lody arbuzowe

Lody arbuzowe

Lody arbuzowe

Lody arbuzowe – SKŁADNIKI na ok. 10 gałek:

  • 400 g miąższu arbuza (waga bez skóry)
  • 400 g roślinnej śmietany kokosowej 18% albo zwykłej śmietany 18% (śmietana może być tłustsza, ale nie polecam chudszej ani jogurtu greckiego, ponieważ arbuz jest bardzo soczysty i potrzebuje konkretnego „nośnika” o odpowiedniej gęstości)
  • 70-80 g erytrytolu (albo cukru kokosowego – pamiętaj, że cukier kokosowy wpłynie na kolor lodów, ponieważ ma barwę karmelu)
  • do dekoracji: arbuz (kulki wycięte łyżką do melona), tymianek

Z podanych proporcji uzyskasz ok. 600-700 ml masy na lody.

Lody arbuzowe – PRZEPIS:

  1. Przygotuj masę na lody: obierz arbuz ze skóry (nie musisz usuwać pestek) i pokrojony na kawałki włóż do kielicha blendera, dodaj śmietanę kokosową (albo zwykłą), erytrytol i zmiksuj wszystko na gładko. Używam blendera molekularnego Ronic Zyle LED II, który ma taką moc, że po 4 minutach miksowania masa na lody arbuzowe nabrała łososiowego koloru. Nie wiem, jak to możliwe, ale stało się :)
  2. Masę na lody możesz schłodzić w lodówce (nawet przez noc), ale nie jest to niezbędne.
  3. Po opcjonalnym schłodzeniu masy możesz postąpić dwojako. –> Jeżeli masz maszynę do lodów lub sorbetierę, przełóż do niej masę na lody i mieszaj zgodnie z instrukcją. Gotową masę przełóż do ceramicznego lub plastikowego pojemnika i wygładź. Wstaw do zamrażarki na ok. 5 godzin. Masa na lody z arbuza jest bardzo płynna, dlatego wymaga domrożenia. Po takim czasie lody będą idealne do porcjowania przy pomocy gałkownicy. Jeżeli zamierzasz mrozić lody dłużej, na ok. 15-20 minut przed podaniem wyjmij je z zamrażarki. W maszynce do lodów Zyle proces przygotowania lodów trwa ok. 120-150 minut, w zależności od rodzaju i ilości lodów, które chcesz przygotować. Maszynka wypakowana po brzegi pracuje (czyli miesza i chłodzi lody) dłużej. W przypadku lodów arbuzowych nastawiłem tryb hard. –> Jeżeli nie masz maszyny do lodów, przełóż masę na lody do pojemnika, wygładź i wstaw do zamrażarki. Po ok. 60 minutach wyjmij masę z zamrażarki i starannie przemieszaj lub zmiksuj, by ograniczyć ilość grudek. Czynność wyjmowania z zamrażarki i mieszania lodów powtórz co najmniej 4-6 razy w odstępach ok. 45-60 min.
  4. Lody podaj jak chcesz, na przykład z kulkami z arbuza, wyciętymi przy pomocy łyżki do melona i tymiankiem.
  5. Technicznie rzecz biorąc, lody z tego przepisu są sorbetem, ponieważ zawierają wyłącznie roślinne składniki (owoce, wegańska śmietana kokosowa, erytrytol).

UWAGA: Kod rabatowy FACETIKUCHNIA działa na wszystkie produkty w RONIC ONLINE i daje 5% rabatu nawet od cen już obniżonych tymczasowymi promocjami: sprawdź Rabat Ronic.

Lody arbuzowe

Lody arbuzowe

Lody arbuzowe

Lody arbuzowe

Lody arbuzowe

Lody arbuzowe

Lody arbuzowe

Lody arbuzowe