Makaron z cukinii z halloumi.
Jeszcze jeden przepis na spaghetti z cukinii. Prawdopodobnie nie ma wśród Was osoby, która nie jadła jeszcze makaronu z cukinii, a jeżeli jest, niech czym prędzej nadrabia zaległości. Makaron z cukinii to znany, sprawdzony, a przede wszystkim doskonały patent na sycący posiłek z roślin – tak przyrządzona cukinia wspaniale chłonie smaki i jest tak pyszna, że przyrządzam ją w ten sposób regularnie.
Jak zwykle w przypadku przepisów na lato zależało mi na prostocie, dlatego do spaghetti z cukinii dodaję tylko Halloumi (najlepszy ser do smażenia i grillowania) oraz super świeży i chrupki młodziutki bób odmiany Karmazyn, który dziarsko rośnie w naszym ogrodzie. Tak młody bób jest przepyszny na surowo, a w razie potrzeby możesz zastąpić go drobnymi ziarenkami zwykłego młodego zielonego bobu albo zielonym groszkiem. Błyskawiczny przepis, znakomity efekt, spróbuj koniecznie!
Czytaj też: Jak zrobić i podać makaron z cukinii
Poniżej: bób odmiany Karmazyn, pierwsze ziarenka z tegorocznej uprawy testowej. Trzy fasolki w strąku. Najlepsze jest to, że można zrywać je na bieżąco i jeść na surowo pyszny młodziutki bób, który smakuje jak groszek cukrowy. Karmazyn – jak większość interesujących odmian – nie jest super plenny, wychodzimy jednak z założenia, że nie ilość jest celem w domowej uprawie warzyw, które nie są dostępne w sprzedaży, a raczej tworzenie sobie okazji do spróbowania tego, czego kupić się nie da.
Makaron z cukinii z halloumi – SKŁADNIKI na 2 porcje:
- 2 cukinie
- kawałek Halloumi (ok. 220-250 g w zależności od producenta)
- garść młodego bobu (opcjonalnie), może być również zielony groszek
- sok z połowy lub całej limonki, w zależności od soczystości
- pół łyżeczki czarnego pieprzu, roztartego w moździerzu
- łyżeczka ziaren kolendry, rozgniecionych w moździerzu
- papryczka piri piri, rozgnieciona w moździerzu
- garść posiekanej kolendry
- duża szczypta suszonego majeranku lub tymianku
- garść posiekanej natki pietruszki
- oliwa extra vergine
Makaron z cukinii z halloumi – PRZEPIS:
- Halloumi pokrój w kostkę i usmaż na złoto w głębokiej patelni.
- W tym czasie zrób spaghetti z cukinii. Używam, jak zwykle, specjalnej przystawki do robota kuchennego Magimix, o której więcej przeczytasz w tym wpisie. Z jej pomocą łatwo i szybko przygotujesz z warzyw nie tylko roślinne niskowęglowodanowe spaghetti, ale też tagliatelle, pappardelle czy fusilli.
- Usmażone kostki halloumi przełóż na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, by odsączyć nadmiar tłuszczu, a patelnię zdeglasuj odrobiną wody lub białego wina, jeżeli masz je pod ręką, po czym dodaj spaghetti z cukinii.
- Dodaj przyprawy i suszone zioła, przemieszaj. Duś przez 2-3 minuty, aż cukinia zmięknie. Nie mieszaj nadmiernie, by cukinia nie puściła zbyt wiele wody.
- Zdejmij patelnię z ognia, wlej sok z limonki, dodaj posiekane świeże zioła i wymieszaj.
- Spaghetti podziel na porcje, dodaj kostki podsmażonego wcześniej halloumi, surowy młody bób i skrop oliwą, gotowe!