Quinta Vale de Fornos Reserva Branco.
Serce Portugalii, region Tejo, niegdyś zwany Ribatejo, zawdzięcza nazwę rzece, która od wieków kształtuje krajobraz, klimat i ekonomię tego obszaru, a Quinta Vale de Fornos zlokalizowana w Azambuja to jedna z najstarszych winnic Tejo, należąca swego czasu do Antónii Adelaide Ferreira (aka „Ferreirinha„), która w XIX wieku odegrała znaczącą rolę w rozwoju portugalskiego winiarstwa.
Malownicza posiadłość Quinta Vale de Fornos z osiemnastowiecznym dworem, zachowanym po dziś dzień w oryginalnym kształcie, kolorystyce i wystroju stanowi dowód szacunku dla tradycji i dziedzictwa przeszłych pokoleń. Dziś quinta uprawia 18 odmian winorośli. Wśród szczepów białych dominują Fernão Pires, Verdelho, Arinto, Riesling, Gewürztraminer, Chardonnay i Sauvignon Blanc, a odmiany czerwone obejmują Castelão, Touriga Nacional, Sousão, Touriga Franca, Baga, Cabernet Sauvignon, Syrah, Tempranillo i Alicante Bouchet.
Quinta Vale de Fornos Reserva Branco powstaje z mieszanki gron Arinto, Chardonnay i Gewurztraminer. Owoce z ręcznego zbioru, 12-godzinna maceracja na skórkach w stalowych kadziach, delikatne tłoczenie, dekantacja, fermentacja w kontrolowanej temperaturze 14-18ºC, dojrzewanie na drobnym osadzie przez 6 miesięcy w beczkach z dębu francuskiego, z cotygodniowym bâtonnage. Wino ma jasny cytrusowy kolor, w aromacie subtelne nuty białej śliwki, brzoskwini, moreli i cytrusów na kwiatowym tle, na podniebieniu wyraziste, intensywne, nieco oleiste, z dobrą kwasowością. Przyjemnie orzeźwiająca, codzienna wytrawna biel, która dobrze skomponuje się z niemal każdym lekkim letnim posiłkiem.
Nazwa: Quinta Vale de Fornos Reserva Branco 2019
Kraj: Portugalia
Region: Tejo
Rodzaj: białe, wytrawne
Szczepy: Arinto, Chardonnay, Gewurztraminer
Moc: 13,5%
Wino kupisz w: Portugal Vineyards