Ognostro Bianco Fiano 2022 Marco Tinessa.

Ognostro Bianco Fiano 2022 Azienda Agricola Tinessa

Ognostro Bianco Fiano 2022 Azienda Agricola Tinessa

„Największą krzywdą, jaką można wyrządzić winu, jest podanie go w nieodpowiedniej temperaturze”.

Marco Tinessa urodził się w 1975 roku w Montesarchio del Sannio (prowincja Avellino/Irpinia). Marco nie pochodzi z rodziny winiarskiej, nie ma rodzinnych winnic ani winiarskich korzeni sięgających kilku stuleci wstecz. To bankier inwestycyjny z Mediolanu i entuzjasta wina, którego projekt „O’gnostro” (co po włosku oznacza „atrament”, jak w dialekcie neapolitańskim określa się wino) wyrósł z obsesji na punkcie naturalnego wina i zamiłowania do obszaru Taurasi w Kampanii, jego rodzinnym regionie. Ognostro narodziło się w 2007 roku, a cel Tinessy od początku jest prosty: chronić naturalny ekosystem, korzystać z jego dobrodziejstw poprzez autentyczne zrównoważone rolnictwo i uprawę rodzimych odmian, które historycznie są obecne na tym obszarze od wieków, wytwarzać wino bez kontaktu z beczką, a na koniec zabutelkować całą tę wyjątkowość terroir. Ognostro Rosso było pierwszym winem Marco, który winiarską przygodę rozpoczął od uprawy Aglianico w sercu apelacji Taurasi, w Montemarano, poszukując równowagi w cyklu życia winorośli dla określenia najwłaściwszego momentu zbioru owoców. Oprócz Ognostro Rosso, Marco produkuje też Ognostro Bianco z macerowanego ze skórkami Fiano i kilka innych win m.in. z odmian Falanghina i Aglianico. Z uwagi na brak własnej przestrzeni, pierwsze roczniki Ognostro były winifikowane u Belga Franka Cornelissena w jego winiarni na zboczach Etny, w 2017 w produkcji wspierał go Mario Fontana (Piemont, Perno di Monforte d’Alba), w latach 2018 – 2020 Marco korzystał z miejskiej winiarni w piwnicy pod jedną z restauracji w Mediolanie, a w przełomowym dla niego roku 2000 kupił winiarnię w Montesarchio i wrócił w rodzinne strony, gdzie wreszcie robi wino na swoim. 

Ognostro Bianco to 100% Fiano z dwóch działek położonych w gminie Lapio w apelacji Fiano di Avellino na wysokości 500 metrów npm – jedna z ekspozycją północno-zachodnią (winorośle w wieku 50-60 lat), druga z ekspozycją północno-wschodnią (winnice w wieku 20 lat). Winifikacja w skrócie: uprawa ekologiczna, ręczny zbiór pod koniec września, odszypułkowanie, spontaniczna fermentacja z maceracją na skórkach przez 2-3 dni z wykorzystaniem wyłącznie rodzimych drożdży, bez kontroli temperatury. Dojrzewanie przez 7 miesięcy w zbiornikach z włókna szklanego i stali. Butelkowane bez filtracji, z minimalnym dodatkiem siarki, stabilizowane.

Wino ma piękny złoty kolor. Po otwarciu potrzebuje trochę czasu, by w pełni się rozwinąć. Bogaty, drożdżowy aromat z nutami dojrzałych jabłek, gruszek, moreli, świeżych orzechów, miodu, żywicy i akacji. Usta pełne, bujne, kremowa konsystencja, bogactwo dojrzałych żółtych owoców. Bardzo dobra kwasowość, fajny słonawy posmak i długa, trwała końcówka. Fiano pełne życia i mocy, jedyne w swoim rodzaju. Wspaniałe do picia solo.

Nazwa: Ognostro Bianco Fiano 2022 Azienda Agricola Tinessa
Kraj: Włochy
Region: Campania
Rodzaj: białe, wytrawne
Szczep: 100% Fiano di Avellino
Abv: 13%
Produkcja: około 4000 butelek

Wino z wineyou.it

Ognostro Bianco Fiano 2022 Azienda Agricola Tinessa

Ognostro Bianco Fiano 2022 Azienda Agricola Tinessa

Ognostro Bianco Fiano 2022 Azienda Agricola Tinessa

Ognostro Bianco Fiano 2022 Azienda Agricola Tinessa

Ognostro Bianco Fiano 2022 Azienda Agricola Tinessa