Ognostro Bianco Fiano 2022 Marco Tinessa.
„Największą krzywdą, jaką można wyrządzić winu, jest podanie go w nieodpowiedniej temperaturze”.
Marco Tinessa urodził się w 1975 roku w Montesarchio del Sannio (prowincja Avellino/Irpinia). Marco nie pochodzi z rodziny winiarskiej, nie ma rodzinnych winnic ani winiarskich korzeni sięgających kilku stuleci wstecz. To bankier inwestycyjny z Mediolanu i entuzjasta wina, którego projekt „O’gnostro” (co po włosku oznacza „atrament”, jak w dialekcie neapolitańskim określa się wino) wyrósł z obsesji na punkcie naturalnego wina i zamiłowania do obszaru Taurasi w Kampanii, jego rodzinnym regionie. Ognostro narodziło się w 2007 roku, a cel Tinessy od początku jest prosty: chronić naturalny ekosystem, korzystać z jego dobrodziejstw poprzez autentyczne zrównoważone rolnictwo i uprawę rodzimych odmian, które historycznie są obecne na tym obszarze od wieków, wytwarzać wino bez kontaktu z beczką, a na koniec zabutelkować całą tę wyjątkowość terroir. Ognostro Rosso było pierwszym winem Marco, który winiarską przygodę rozpoczął od uprawy Aglianico w sercu apelacji Taurasi, w Montemarano, poszukując równowagi w cyklu życia winorośli dla określenia najwłaściwszego momentu zbioru owoców. Oprócz Ognostro Rosso, Marco produkuje też Ognostro Bianco z macerowanego ze skórkami Fiano i kilka innych win m.in. z odmian Falanghina i Aglianico. Z uwagi na brak własnej przestrzeni, pierwsze roczniki Ognostro były winifikowane u Belga Franka Cornelissena w jego winiarni na zboczach Etny, w 2017 w produkcji wspierał go Mario Fontana (Piemont, Perno di Monforte d’Alba), w latach 2018 – 2020 Marco korzystał z miejskiej winiarni w piwnicy pod jedną z restauracji w Mediolanie, a w przełomowym dla niego roku 2000 kupił winiarnię w Montesarchio i wrócił w rodzinne strony, gdzie wreszcie robi wino na swoim.
Ognostro Bianco to 100% Fiano z dwóch działek położonych w gminie Lapio w apelacji Fiano di Avellino na wysokości 500 metrów npm – jedna z ekspozycją północno-zachodnią (winorośle w wieku 50-60 lat), druga z ekspozycją północno-wschodnią (winnice w wieku 20 lat). Winifikacja w skrócie: uprawa ekologiczna, ręczny zbiór pod koniec września, odszypułkowanie, spontaniczna fermentacja z maceracją na skórkach przez 2-3 dni z wykorzystaniem wyłącznie rodzimych drożdży, bez kontroli temperatury. Dojrzewanie przez 7 miesięcy w zbiornikach z włókna szklanego i stali. Butelkowane bez filtracji, z minimalnym dodatkiem siarki, stabilizowane.
Wino ma piękny złoty kolor. Po otwarciu potrzebuje trochę czasu, by w pełni się rozwinąć. Bogaty, drożdżowy aromat z nutami dojrzałych jabłek, gruszek, moreli, świeżych orzechów, miodu, żywicy i akacji. Usta pełne, bujne, kremowa konsystencja, bogactwo dojrzałych żółtych owoców. Bardzo dobra kwasowość, fajny słonawy posmak i długa, trwała końcówka. Fiano pełne życia i mocy, jedyne w swoim rodzaju. Wspaniałe do picia solo.
Nazwa: Ognostro Bianco Fiano 2022 Azienda Agricola Tinessa
Kraj: Włochy
Region: Campania
Rodzaj: białe, wytrawne
Szczep: 100% Fiano di Avellino
Abv: 13%
Produkcja: około 4000 butelek
Wino z wineyou.it












FiK --> JEDZENIE. PICIE. PODRÓŻE. Życie nie jest głupią dekoracją na stoliczku nicości. Z życia trzeba korzystać! ZaFiKsuj się! 







