- OMLETY:
- 6 jajek
- dwie garście owoców kaparowca
- kawałek bottargi (w bloku)
- pieprz
- trochę suszonej mięty
- trochę różowego pieprzu w kulkach
- oliwa extra vergine
- masło do smażenia
- SALSA:
- ok. 400-500 g oliwek różnego rodzaju (z pestkami)
- kilka łyżek kaparów
- 1-2 ogórki konserwowe
- garść listków kolendry
- oliwa extra vergine
- sok z cytryny
Omlet z kaparami i bottargą oraz salsą z oliwek.
To bardzo prosty przepis na omlety z pysznymi i dorodnymi owocami kaparowca.
Jeśli nie masz dostępu do kaparowców, spokojnie możesz zastąpić je mniejszymi, powszechnie dostępnymi kaparami.
Z omletami bardzo dobrze współgra prosta salsa z oliwek, kaparów i korniszonów.
Sprawdź też inne przepisy na OMLETY oraz przepisy z BOTTARGĄ.
PRZEPIS:
- Odetnij ogonki z owoców kaparowca i przekrój kapary wzdłuż na połowy.
- Przygotuj dwie miski i do każdej rozbij po trzy jajka. Dopraw pieprzem i miętą. Nie dodawaj soli – kapary są wystarczająco słone.
- Na dwóch patelniach rozgrzej trochę masła. Wlej jajka i ułóż na wierzchu owoce kaparowca – przecięciem ku górze. Przykryj patelnie i smaż, aż wierzchnia warstwa omletów się zetnie.
- Przełóż omlety na talerze i na wierzch każdego zetnij przy pomocy mandoliny trochę płatków bottargi. Skrop oliwą. Rozetrzyj w palcach kulki różowego pieprzu i posyp nim omlety.
- Omlety możesz podać z salsą z oliwek: w tym celu wymieszaj w misce wypestkowane i dość drobno posiekane oliwki, kapary, posiekane ogórki konserwowe, kolendrę, sok z cytryny i oliwę.
Kocham takie dania. :)
https://jaglusia.wordpress.com/
Facet, Ty nawet jak omlet zrobisz, to muszę sprawdzać składniki w gogle :P. Jak zrobię z samymi kaparami (małymi), będzie dobre? Gdzie można kupić to coś na B (bottargę)?;)
Kupuję na wagę w Hali Mirowskiej.