• OMLETY:
  • 6 jajek
  • dwie garście owoców kaparowca
  • kawałek bottargi (w bloku)
  • pieprz
  • trochę suszonej mięty
  • trochę różowego pieprzu w kulkach
  • oliwa extra vergine
  • masło do smażenia
  • SALSA:
  • ok. 400-500 g oliwek różnego rodzaju (z pestkami)
  • kilka łyżek kaparów
  • 1-2 ogórki konserwowe
  • garść listków kolendry
  • oliwa extra vergine
  • sok z cytryny

Omlet z kaparami i bottargą oraz salsą z oliwek.

To bardzo prosty przepis na omlety z pysznymi i dorodnymi owocami kaparowca.

Jeśli nie masz dostępu do kaparowców, spokojnie możesz zastąpić je mniejszymi, powszechnie dostępnymi kaparami.

Z omletami bardzo dobrze współgra prosta salsa z oliwek, kaparów i korniszonów.

Sprawdź też inne przepisy na OMLETY oraz przepisy z BOTTARGĄ.

PRZEPIS:

  1. Odetnij ogonki z owoców kaparowca i przekrój kapary wzdłuż na połowy.
  2. Przygotuj dwie miski i do każdej rozbij po trzy jajka. Dopraw pieprzem i miętą. Nie dodawaj soli – kapary są wystarczająco słone.
  3. Na dwóch patelniach rozgrzej trochę masła. Wlej jajka i ułóż na wierzchu owoce kaparowca – przecięciem ku górze. Przykryj patelnie i smaż, aż wierzchnia warstwa omletów się zetnie.
  4. Przełóż omlety na talerze i na wierzch każdego zetnij przy pomocy mandoliny trochę płatków bottargi. Skrop oliwą. Rozetrzyj w palcach kulki różowego pieprzu i posyp nim omlety.
  5. Omlety możesz podać z salsą z oliwek: w tym celu wymieszaj w misce wypestkowane i dość drobno posiekane oliwki, kapary, posiekane ogórki konserwowe, kolendrę, sok z cytryny i oliwę.

omlet-z-bottarga-l_03

omlet-z-bottarga-l_05

omlet-z-bottarga-l_04