Pannukakku – fiński pieczony naleśnik.
Krótka lekcja fińskiego. „Pannu” – garnek, naczynie. „Kakku” – ciasto. „Pannukakku” – naleśnik. Najkrócej rzecz ujmując, pannukakku to fińska wersja pieczonego naleśnika, który jednak – choć podobny do flaugnarde czy dutch baby – nieco się od nich różni.
Baza jest z grubsza ta sama: mąka, mleko, masło, jajka. I jakieś słodzidło, które równie dobrze, bez straty dla efektu możesz pominąć. Różnica polega na tym, że Pannukakku jest cudnie maślany, kremowo-budyniowy i – jak na fiński przepis przystało – zawiera sporo kardamonu. Aromat masła i kardamonu wypełniający kuchnię na dzień dobry robi piękną robotę, dlatego Pannukakku najlepiej upiec sobie rano i spałaszować nim wystygnie, z kubkiem gorącej, aromatycznej kawy. Kardamonowej? Czemu nie!
Pannukakku spędza w piecu dwa razy więcej czasu niż dutch baby (choć wciąż niewiele – bo to tylko pół godziny!), okazale puchnie (nawet na bezglutenowej mące), po wyjęciu z piekarnika nieco opada, a mimo to nie traci nic z kremowości, puszystości i… lekkości. Tak, to jeden z tych wypieków, który choć do najlżejszych nie należy, aż prosi się o jakże złudny przymiotnik „lekki”. Pannukakku lekko się piecze, jeszcze lżej pałaszuje, szczególnie, gdy mróz za oknem. Znika – dosłownie – w okamgnieniu, pycha!
Podaj go, jak chcesz. Chcąc pozostać w miarę wiernym oryginałowi, warto sięgnąć po słoik konfitur z moroszki, czerwonych malin, truskawek czy borówek. Sprawdzi się też miód lub dżem. Dla chrupkości dorzuciłem garść orzechów pekan, które lubię dodawać niemal do wszystkiego.
Pannukakku – fiński naleśnik z piekarnika – SKŁADNIKI na 4-6 porcji:
Średnica patelni to 28 cm przy górnej krawędzi, 23 cm na dnie
- 140 g mąki owsianej bezglutenowej (używam fińskiej Provena)
- kardamon (u mnie: zawartość ok. 15 zielonych strąków kardamonu, roztarta w moździerzu = 1 łyżeczka, jeżeli wolisz – dodaj mniej)
- 3 jajka (zerówki, wolny chów)
- 2 szklanki mleka (=450 ml)
- 3 łyżki ghee lub niesolonego masła
- 1/4 łyżeczki soli morskiej roztartej w moździerzu
- opcjonalnie: 60 g erytrytolu, cukru kokosowego lub innego słodzidła
- konfitura do podania
Pannukakku – fiński naleśnik z piekarnika – PRZEPIS:
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni C.
- W dużej misce wymieszaj trzepaczką mąkę owsianą, mleko, jajka, sól, kardamon i słodzidło (jeżeli używasz). Odstaw pod przykryciem na 20 minut.
- Do rozgrzanego piekarnika wstaw na 10 minut patelnię przystosowaną do używania w piecu.
- Po 10 minutach wyjmij rozgrzaną patelnię z pieca i rozpuść na niej masło tak by pokryło dno, po czym szybko wlej ciasto i wstaw patelnię z powrotem do piekarnika.
- Piecz, aż ciasto spuchnie i ładnie się zrumieni – około 30 minut. Podziel na porcje, podawaj z konfiturą lub dżemem.
Fajna, umiarkowanie słodka konfitura z malin widoczna na zdjęciach to produkt spod szyldu Zdrowo Zakręcony, za którym stoi Artur Michałowski. Artur napisał do mnie tak: „Kiedy zamknięto mi miejsce pracy w marcu, zacząłem produkować naturalne konfitury i kremy czekoladowe bez cukru i sztucznych dodatków. W kilka miesięcy udało mi się wraz z przyjaciółmi z branży stworzyć małą manufakturę przetworów”. Wszyscy wiemy, jak bardzo COVID zdemolował między innymi branżę gastro. Bardzo. Jeżeli chcesz pomóc – zamów. Konfitury i inne wyroby ZZ są słodzone ksylitolem, nie zawierają cukru. Uwaga dla bezglutów: niektóre sosy i ketchup ze śliwek – z uwagi na dodatek sosu sojowego – zawierają gluten.
MEGA dobre!!!! :)
Trudno się nie zgodzić!
Wygląda mega <3 Czy można użyć mleka roślinnego zamiast krowiego?
Tak