Pannukakku – fiński pieczony naleśnik.

Krótka lekcja fińskiego. „Pannu” – garnek, naczynie. „Kakku” – ciasto. „Pannukakku” – naleśnik. Najkrócej rzecz ujmując, pannukakku to fińska wersja pieczonego naleśnika, który jednak – choć podobny do flaugnarde czy dutch baby – nieco się od nich różni.

Baza jest z grubsza ta sama: mąka, mleko, masło, jajka. I jakieś słodzidło, które równie dobrze, bez straty dla efektu możesz pominąć. Różnica polega na tym, że Pannukakku jest cudnie maślany, kremowo-budyniowy i – jak na fiński przepis przystało – zawiera sporo kardamonu. Aromat masła i kardamonu wypełniający kuchnię na dzień dobry robi piękną robotę, dlatego Pannukakku najlepiej upiec sobie rano i spałaszować nim wystygnie, z kubkiem gorącej, aromatycznej kawy. Kardamonowej? Czemu nie!

Pannukakku spędza w piecu dwa razy więcej czasu niż dutch baby (choć wciąż niewiele – bo to tylko pół godziny!), okazale puchnie (nawet na bezglutenowej mące), po wyjęciu z piekarnika nieco opada, a mimo to nie traci nic z kremowości, puszystości i… lekkości. Tak, to jeden z tych wypieków, który choć do najlżejszych nie należy, aż prosi się o jakże złudny przymiotnik „lekki”. Pannukakku lekko się piecze, jeszcze lżej pałaszuje, szczególnie, gdy mróz za oknem. Znika – dosłownie – w okamgnieniu, pycha!

Podaj go, jak chcesz. Chcąc pozostać w miarę wiernym oryginałowi, warto sięgnąć po słoik konfitur z moroszki, czerwonych malin, truskawek czy borówek. Sprawdzi się też miód lub dżem. Dla chrupkości dorzuciłem garść orzechów pekan, które lubię dodawać niemal do wszystkiego.

Pannukakku - fiński naleśnik z piekarnika

Pannukakku - fiński naleśnik z piekarnika

Pannukakku - fiński naleśnik z piekarnika

Pannukakku - fiński naleśnik z piekarnika

Pannukakku - fiński naleśnik z piekarnika

Pannukakku – fiński naleśnik z piekarnika – SKŁADNIKI na 4-6 porcji:

Średnica patelni to 28 cm przy górnej krawędzi, 23 cm na dnie

  • 140 g mąki owsianej bezglutenowej (używam fińskiej Provena)
  • kardamon (u mnie: zawartość ok. 15 zielonych strąków kardamonu, roztarta w moździerzu = 1 łyżeczka, jeżeli wolisz – dodaj mniej)
  • 3 jajka (zerówki, wolny chów)
  • 2 szklanki mleka (=450 ml)
  • 3 łyżki ghee lub niesolonego masła
  • 1/4 łyżeczki soli morskiej roztartej w moździerzu
  • opcjonalnie: 60 g erytrytolu, cukru kokosowego lub innego słodzidła
  • konfitura do podania

Pannukakku – fiński naleśnik z piekarnika – PRZEPIS:

  1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni C.
  2. W dużej misce wymieszaj trzepaczką mąkę owsianą, mleko, jajka, sól, kardamon i słodzidło (jeżeli używasz). Odstaw pod przykryciem na 20 minut.
  3. Do rozgrzanego piekarnika wstaw na 10 minut patelnię przystosowaną do używania w piecu.
  4. Po 10 minutach wyjmij rozgrzaną patelnię z pieca i rozpuść na niej masło tak by pokryło dno, po czym szybko wlej ciasto i wstaw patelnię z powrotem do piekarnika.
  5. Piecz, aż ciasto spuchnie i ładnie się zrumieni – około 30 minut. Podziel na porcje, podawaj z konfiturą lub dżemem.

Fajna, umiarkowanie słodka konfitura z malin widoczna na zdjęciach to produkt spod szyldu Zdrowo Zakręcony, za którym stoi Artur Michałowski. Artur napisał do mnie tak: „Kiedy zamknięto mi miejsce pracy w marcu, zacząłem produkować naturalne konfitury i kremy czekoladowe bez cukru i sztucznych dodatków. W kilka miesięcy udało mi się wraz z przyjaciółmi z branży stworzyć małą manufakturę przetworów”. Wszyscy wiemy, jak bardzo COVID zdemolował między innymi branżę gastro. Bardzo. Jeżeli chcesz pomóc – zamów. Konfitury i inne wyroby ZZ są słodzone ksylitolem, nie zawierają cukru. Uwaga dla bezglutów: niektóre sosy i ketchup ze śliwek – z uwagi na dodatek sosu sojowego – zawierają gluten.

Pannukakku - fiński naleśnik z piekarnika

Pannukakku - fiński naleśnik z piekarnika

Pannukakku - fiński naleśnik z piekarnika

Pannukakku - fiński naleśnik z piekarnika