Sałatka z cytrona.
Uważa się, że cytron (zwany również cedratem) pochodzi z Indii, skąd najprawdopodobniej przez Iran – jako pierwszy cytrus – dotarł do Europy. Do dziś jest uprawiany między innymi na Sycylii. Owoce cytrona potrafią osiągać naprawdę spore rozmiary, dzięki czemu z jednego owocu można przygotować nawet kilka smakołyków.
Cechą charakterystyczną cytrona jest grube słodkawe albedo i względnie niewielka ilość łagodnie cytrynowego miąższu. Cytron wystarczy cienko obrać z żółtej skórki i można jeść :-) Jest też świetnym składnikiem sałatek i doskonałym materiałem na likier Cedrello (Cedrello Liquore), tj. cedratowy odpowiednik znanego wszystkim Limoncello.
Uwagi:
- Zamiast szalotki możesz dodać czerwoną cebulę, opcjonalnie zamarynowaną w soku z dowolnych cytrusów – na przykład tak, jak tutaj (pomarańcza, cytryna, limonka)
- Gotową sałatkę warto odstawić na kwadrans lub nieco dłużej, by cytron przegryzł się z resztą składników
- Fenkuł i cebulę krótko marynuję w soku z pomarańczy; jeżeli wolisz bardziej surowe warzywa, dodaj sok z cytrusów na sam koniec
Sałatka z cytrona – SKŁADNIKI na 2 porcje:
- 1 nieduży cytron (ok. 300 g)
- pół fenkułu (kopru włoskiego)
- 1-2 szalotki (w zależności od wielkości)
- 2 łyżki kaparów
- oliwa extra vergine jak najlepszej jakości
- pomarańcza (najlepiej organiczna) – skórka i sok; jeżeli używasz zwykłej pomarańczy, wcześniej ją wyparz i wyszoruj czystą gąbką)
- opcjonalnie: pieprz (łagodny voatsiperifery z Madagaskaru lub różowy pieprz sprawdzą się doskonale)
Sałatka z cytrona – PRZEPIS:
- Odetnij twardą końcówkę fenkułu (kopru włoskiego), po czym cienko posiekaj i przełóż do miski. Dodaj cienko posiekaną szalotkę.
- Zetrzyj skórkę z pomarańczy i odstaw. Wyciśnij sok z tej samej pomarańczy, z której została starta skórka, i wlej do miski z fenkułem i szalotką.
- Przy pomocy obieraczki do warzyw okrój cytron z żółtej skórki, pozostawiając albedo, po czym pokrój go w dość cienkie plasterki, a plasterki przekrój na połówki.
- Przełóż cytron do miski z resztą składników. Przemieszaj i przełóż sałatkę na duży talerz/półmisek lub podziel na porcje. Skrop oliwą extra vergine, dodaj kapary i skórkę z pomarańczy. Opcjonalnie, dopraw pieprzem.