Śledzie z pomarańczą – tłuściutkie matiasy w lekkiej zimowej sałatce.

Tłuste, delikatne, rozpływające się w ustach matiasy są znakomitym dodatkiem do zimowych sałatek. Jako baza sałatki wystarczą na przykład: dowolna zielenina (roszponka, rukola, szpinak), soczyste i słodkie pomarańcze, chrupki koper włoski, szalotka, przyprawy i oliwa lub olej tłoczony na zimno.

Wyrazista kiszona pomarańcza wprowadza sporo zdecydowanego, mocno słonego smaku, dlatego poza pieprzem nie dodaję innych przypraw (w szczególności dodatkowa sól jest zbędna). Jednocześnie, soczysta słodycz świeżych pomarańczy świetnie równoważy całość. To pyszna, 5-minutowa sałatka, polecam spróbować.

Domowy olej lniany

Olej lniany (ze złocistego siemienia lnianego) tłoczę na zimno w prasie do oleju Wartmann. Nasiona lnu to łatwo dostępny materiał do tłoczenia surowego oleju w domowych warunkach. Olej tłoczony z nich na zimno ma wyrazisty aromat i smak, przez co znakomicie sprawdza się jako dressing. Tłoczenie na zimno oznacza, że olej jest wyciskany z roślin oleistych w temperaturze poniżej 40 stopni C. Dzięki temu zachowuje pełnię walorów odżywczych. Taki olej – surowy, nierafinowany – jemy wyłącznie na zimno, nie używamy go do smażenia.

Przeczytaj też:

Śledzie z pomarańczą

Śledzie z pomarańczą

Śledzie z pomarańczą

Śledzie z pomarańczą

Śledzie z pomarańczą – SKŁADNIKI na 2 porcje:

  • 3 spore filety z matiasów holenderskich
  • kiszona pomarańcza z tego przepisu (opcjonalnie)
  • 2 czerwone pomarańcze sycylijskie (zwykłe też dadzą radę)
  • pół fenkułu (kopru włoskiego)
  • papryczka chilli
  • duża szalotka
  • sok z połowy cytryny lub limonki
  • ok. 100 g roszponki (lub rukoli)
  • olej lniany wytłoczony na zimno z lnu złocistego w domowej prasie do oleju
  • pieprz roztarty w moździerzu

Śledzie z pomarańczą – PRZEPIS:

  1. Odetnij twardą końcówkę fenkuła. Fenkuła cienko posiekaj i przełóż do miski. Dodaj cienko posiekaną szalotkę. Wlej sok z połowy cytryny i wymieszaj.
  2. Ostrym nożem okrój pomarańcze ze skórki, pokrój je na plastry i na kawałki. Przełóż do miski. Kiszoną pomarańczę pokrój na kawałki i dodaj do reszty składników.
  3. Dodaj posiekaną papryczkę chilli oraz matiasy pokrojone na ładne kawałki. Wlej trochę oleju lnianego, dopraw pieprzem i wymieszaj.
  4. Do dość płytkich, ale szerokich misek rozłóż porcje roszponki. Wyłóż porcje sałatki.

Śledzie z pomarańczą

Śledzie z pomarańczą

Śledzie z pomarańczą

Śledzie z pomarańczą