Pieczone warzywa z jajkiem – pyszna miska z tego, co zostało po weekendzie.

Pieczone warzywa z jajkiem to typowy przykład prostego danka zero waste: resztkowa sałatka na ciepło, do której możesz użyć dowolnych warzyw, jakie akurat zostały Ci po gotowaniu innych potraw. U nas podobne warzywne miski to utrwalona tradycja. Codziennie gotuję roślinne posiłki, więc warzyw jest w domu najwięcej i, siłą rzeczy, zawsze jakieś zostają. Tym razem sięgnąłem po samotną połówkę fenkułu (kopru włoskiego), pietruszki, które zostały mi po znakomitym bardzo pietruszkowym daniu (przepis już niebawem) i bataty, których od jesieni do wiosny zawsze mam w spiżarce co najmniej kilka na wszelki wypadek. Bataty dobrze się przechowują, mogą czekać na użycie tygodniami, więc świetnie sprawdzają się jako opcja awaryjna – wystarczy je upiec i obiad czy kolacja gotowe.

Do tego świeże zioła i sporo przypraw. Taki zestaw sprawdza się doskonale, a jednocześnie nie ma przeszkód, by wypróbować całkiem inny. Marchew, buraki, ziemniaki, kalafior, seler, pasternak, pieczarki, szalotki – cokolwiek masz, piecz zamiast wyrzucać 🙂 Do tego jeszcze tylko jajko na twardo (lub dowolne inne), trochę oliwy i czarnuszka, której aromat pięknie podkręca całość. Pyszne, zielone śniadanie, lunch lub kolacja warte grzechu, polecam!

Pieczone warzywa z jajkiem

Pieczone warzywa z jajkiem

Pieczone warzywa z jajkiem

Pieczone warzywa z jajkiem – SKŁADNIKI na 2 porcje:

  • batat (ok. 400 g)
  • pietruszka (ok. 400 g)
  • fenkuł (koper włoski – pół albo cały, w zależności od wielkości)
  • 2 gałązki świeżego rozmarynu
  • 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu, roztartego w moździerzu
  • 1 suszona papryczka piri piri
  • 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego, roztartego w moździerzu
  • duża szczypta soli, roztartej w moździerzu
  • pęczek dymki
  • duża garść listków kolendry
  • 3 gałązki świeżego oregano
  • trochę czarnuszki
  • oliwa extra vergine
  • 2 jajka (zerówka, wolny chów)

Pieczone warzywa z jajkiem – PRZEPIS:

  1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni C.
  2. Obrany ze skórki batat oraz pietruszki pokrój na kawałki. Warzywa kroję pod różnymi kątami, tak by poszczególne kawałki różniły się kształtem, ale zachowały podobną wielkość. Przełóż do miski.
  3. Jeżeli używasz całego fenkułu, przekrój go wzdłuż na pół, usuń twardą końcówkę i pokrój go w spore kawałki. Dodaj do warzyw i skrop je oliwą.
  4. Posiekaj listki rozmarynu i papryczkę piri-piri, dodaj do warzyw. Dodaj sól, pieprz i kmin, uprzednio roztarte w moździerzu. Dokładnie wymieszaj.
  5. Przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika na około 45 minut (aż warzywa zmiękną).
  6. Pod koniec pieczenia warzyw ugotuj jajka na twardo (ok. 5 minut) albo tak, jak lubisz.
  7. Posiekaj dymkę i listki kolendry, oderwij od łodyżek listki oregano.
  8. Upieczone warzywa przełóż do miski, dodaj zioła (odłóż trochę dymki) i wymieszaj.
  9. Podziel warzywa na porcje i dodaj jajka. Przed podaniem skrop oliwą, posyp dymką i czarnuszką.

Pieczone warzywa z jajkiem

Pieczone warzywa z jajkiem

Pieczone warzywa z jajkiem