Pieczone warzywa z jajkiem – pyszna miska z tego, co zostało po weekendzie.
Pieczone warzywa z jajkiem to typowy przykład prostego danka zero waste: resztkowa sałatka na ciepło, do której możesz użyć dowolnych warzyw, jakie akurat zostały Ci po gotowaniu innych potraw. U nas podobne warzywne miski to utrwalona tradycja. Codziennie gotuję roślinne posiłki, więc warzyw jest w domu najwięcej i, siłą rzeczy, zawsze jakieś zostają. Tym razem sięgnąłem po samotną połówkę fenkułu (kopru włoskiego), pietruszki, które zostały mi po znakomitym bardzo pietruszkowym daniu (przepis już niebawem) i bataty, których od jesieni do wiosny zawsze mam w spiżarce co najmniej kilka na wszelki wypadek. Bataty dobrze się przechowują, mogą czekać na użycie tygodniami, więc świetnie sprawdzają się jako opcja awaryjna – wystarczy je upiec i obiad czy kolacja gotowe.
Do tego świeże zioła i sporo przypraw. Taki zestaw sprawdza się doskonale, a jednocześnie nie ma przeszkód, by wypróbować całkiem inny. Marchew, buraki, ziemniaki, kalafior, seler, pasternak, pieczarki, szalotki – cokolwiek masz, piecz zamiast wyrzucać :-) Do tego jeszcze tylko jajko na twardo (lub dowolne inne), trochę oliwy i czarnuszka, której aromat pięknie podkręca całość. Pyszne, zielone śniadanie, lunch lub kolacja warte grzechu, polecam!
Pieczone warzywa z jajkiem – SKŁADNIKI na 2 porcje:
- batat (ok. 400 g)
- pietruszka (ok. 400 g)
- fenkuł (koper włoski – pół albo cały, w zależności od wielkości)
- 2 gałązki świeżego rozmarynu
- 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu, roztartego w moździerzu
- 1 suszona papryczka piri piri
- 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego, roztartego w moździerzu
- duża szczypta soli, roztartej w moździerzu
- pęczek dymki
- duża garść listków kolendry
- 3 gałązki świeżego oregano
- trochę czarnuszki
- oliwa extra vergine
- 2 jajka (zerówka, wolny chów)
Pieczone warzywa z jajkiem – PRZEPIS:
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni C.
- Obrany ze skórki batat oraz pietruszki pokrój na kawałki. Warzywa kroję pod różnymi kątami, tak by poszczególne kawałki różniły się kształtem, ale zachowały podobną wielkość. Przełóż do miski.
- Jeżeli używasz całego fenkułu, przekrój go wzdłuż na pół, usuń twardą końcówkę i pokrój go w spore kawałki. Dodaj do warzyw i skrop je oliwą.
- Posiekaj listki rozmarynu i papryczkę piri-piri, dodaj do warzyw. Dodaj sól, pieprz i kmin, uprzednio roztarte w moździerzu. Dokładnie wymieszaj.
- Przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika na około 45 minut (aż warzywa zmiękną).
- Pod koniec pieczenia warzyw ugotuj jajka na twardo (ok. 5 minut) albo tak, jak lubisz.
- Posiekaj dymkę i listki kolendry, oderwij od łodyżek listki oregano.
- Upieczone warzywa przełóż do miski, dodaj zioła (odłóż trochę dymki) i wymieszaj.
- Podziel warzywa na porcje i dodaj jajka. Przed podaniem skrop oliwą, posyp dymką i czarnuszką.