Lody cytrynowe z miodem.

Pamiętasz przepis na przebojowe cytryny kiszone w miodzie? To jeszcze jeden mocny argument za tym, by czym prędzej je nastawić. Kremowe lody cytrynowe z miodem z tego przepisu to znakomity, lekki i niezwykle orzeźwiający deser, dzięki któremu o każdej porze roku przywołasz smaki lata.

Co jest największą wadą pospolitych gotowych lodów cytrusowych? Przesłodzenie rzecz jasna. Gotowe lody smakują przede wszystkim cukrem, ponieważ producenci wychodzą z założenia, że naturalnie kwaskowaty smak cytrusów to ostatnia rzecz, której konsument w takich lodach szuka. W przypadku domowej produkcji nie ma tego problemu. Domowe lody cytrynowe mają autentycznie cytrynowy smak, a cytrynki w miodzie gwarantują właściwe proporcje kwaśnych i słodkich nut. Efekt końcowy przechodzi najśmielsze oczekiwania.

Lody cytrynowo-miodowe możesz zrobić na bazie tradycyjnego greckiego jogurtu albo wegańskiego jogurtu kokosowego lub śmietanki kokosowej. W każdym wariancie smakują wybornie!

Sprawdź też inne przepisy na lody i sorbety.

Lody cytrynowe z miodem

Lody cytrynowe z miodem

Lody cytrynowe z miodem

Lody cytrynowe z miodem – SKŁADNIKI na ok. 8 gałek (2 porcje):

  • 350 g jogurtu (wegańskiego kokosowego albo tradycyjnego greckiego)
  • 15 plasterków cytryn kiszonych w miodzie
  • do podania: miód np. gryczany, listki tymianku, zalewa po cytrynach

Lody cytrynowe z miodem – PRZEPIS:

  1. Jogurt i plasterki cytryn kiszonych w miodzie dodaj do kielicha blendera i zmiksuj na idealnie gładką masę. Używam blendera molekularnego Wartmann*.
  2. Spróbuj i ewentualnie dodaj jakieś słodzidło (ja nie dodaję). Może być erytrytol, miód, cukier, etc. Jeżeli dosłodzisz masę, ponownie ją zmiksuj, by składniki dobrze się połączyły. Przelej do miski i wstaw do lodówki na co najmniej godzinę.
  3. Schłodzoną masę przelej do maszynki do lodów i postępuj zgodnie z instrukcją. Ja używam małej, zgrabnej i poręcznej maszynki Zyle, w której łączny czas przygotowania lodów wynosi ok. 2 godziny (mieszanie + mrożenie).
  4. Lody podaj z kilkoma plasterkami cytryn kiszonych w miodzie, łyżką miodu i tymiankiem. Na koniec polej całość 2 łyżkami (na porcję) miodowej zalewy po cytrynach. Jej niezwykły, intensywny aromat i smak doskonale dopełnia deser.

Wartmann to świetny blender z dodatkowym kielichem do zadań specjalnych. Więcej przeczytasz o nim we wpisie o blenderach wysokoobrotowych z funkcją próżni.

Lody cytrynowe z miodem

Lody cytrynowe z miodem

Lody cytrynowe z miodem

Lody cytrynowe z miodem

Lody cytrynowe z miodem

Lody cytrynowe z miodem

Lody cytrynowe z miodem

Lody cytrynowe z miodem