Pieczone warzywa.

Co najbardziej lubię pichcić o tej porze roku? To, co zawsze: pieczone warzywa. Mam, a właściwie – na moje szczęście – mamy do nich słabość przeogromną, więc piekę je na okrągło. Nawet jeśli temperatury za oknem wskazywałyby, że lepiej trzymać się z dala od piekarnika, zdarza mi się coś fajnego upiec, po czym jemy to na zimno (np. tak jak tutaj). Lato nie trwa przecież wiecznie, a żadna inna pora roku nie oferuje tylu wspaniałości naraz, tu i teraz.

By warzywna zapiekanka była nie tylko pyszna, ale i piękna wystarczy odpowiednio połączyć składniki, dopasować czas pieczenia do poszczególnych warzyw, to i owo dodać w wersji na zimno (w tym owoce – czemu nie?), a na koniec podkręcić całość świeżymi ziołami.

Wybrałem najprostsze sezonowe warzywa, tj. ziemniaki, marchewkę i buraki (jeżeli nie masz dostępu do różnych odmian, użyj klasycznych czerwonych), a dodane do nich lekko podduszone w piekarniku pomidorki koktajlowe, spora ilość świeżych ziół (podgrzanych tylko od ciepła warzyw) oraz, w szczególności, awokado i czerwone porzeczki wyniosły całość na wyższy poziom doznań smakowych. I, przy okazji, estetycznych ;-). Zapiekanka dosłownie mieni się kolorami.

Całość przygotowuje się bardzo prosto, a ilość użytych warzyw ogranicza właściwie tylko pojemność blaszki lub naczynia do zapiekania. To przepis w sam raz nie tylko dla warzywnych głodomorów, ale też dla większej grupy osób, kiedy na stole stawiasz naczynie z całym daniem, którym można się dzielić.

Poza sezonem porzeczki możesz zastąpić np. pestkami granatu, które sprawdzą się tu równie dobrze.

Pieczone warzywa

Pieczone warzywa

Pieczone warzywa

Pieczone warzywa

Pieczone warzywa – SKŁADNIKI na 4 spore porcje:

  • pęczek marchwi
  • ok. 500 g młodych ziemniaków
  • ok. 500 g (lub więcej) młodych małych buraków (tu różne odmiany, tj.: chioggia, żółte, czerwone okrągłe i czerwone podłużne)
  • 10 kwiatów cukinii, żeńskich – czyli z małymi cukinkami (opcjonalnie)
  • 1 dojrzałe awokado
  • 2 gałązki pomidorków koktajlowych (żółtych lub czerwonych)
  • trochę czerwonej porzeczki (biała też będzie pasować)
  • mała garść listków tymianku cytrynowego (albo zwykłego)
  • mała garść listków bazylii (zwykłej albo tajskiej)
  • mała garść listków oregano
  • kwitnąca kolendra (opcjonalnie)
  • czarny pieprz, świeżo mielony lub utłuczony w moździerzu
  • oliwa extra vergine

Pieczone warzywa – PRZEPIS:

  1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni C.
  2. Starannie wyszoruj ziemniaki, buraki i marchew.
  3. W naczyniu do zapiekania ułóż przekrojone na pół ziemniaki i buraki (większe buraki pokrój w ćwiartki) oraz marchewkę, pokrojoną wzdłuż na ćwiartki lub połówki – w zależności od wielkości. Jak widać na zdjęciach poniżej, czerwone buraki piekę na oddzielnej blaszce, by nie zafarbowały pozostałych warzyw. Na koniec, po upieczeniu, mieszam je z listkami świeżego tymianku.
  4. Skrop oliwą, dodaj pieprz i wymieszaj tak, by warzywa pokryły się tłuszczem i przyprawą. Warzywa ułóż w taki sposób, by piekły się w miarę oddzielnie (jak na jednym ze zdjęć poniżej). W razie potrzeby użyj dwóch blaszek / naczyń do zapiekania.
  5. Wstaw do piekarnika na ok. 40 minut.
  6. Po tym czasie wyjmij naczynie z pieca. Na warzywach ułóż kwiaty cukinii i gałązki pomidorków. Wstaw do piekarnika na 10-12 minut. Gotowe warzywa powinny być miękkie, a pomidorki powinny zmięknąć, ale zachować kształt.
  7. Upieczone warzywa (poza pomidorkami) przełóż do naczynia, w którym podasz je na stół, dodaj zioła i wymieszaj.
  8. Przy pomocy łyżki podziel miąższ awokado na kawałki i rozłóż na wierzchu. Dodaj pomidorki i porzeczki. Całość skrop sosem z naczynia do zapiekania albo oliwą dobrej jakości.

Pieczone warzywa

Pieczone warzywa

Pieczone warzywa

Pieczone warzywa

Pieczone warzywa