Jagodzianki z dehydratora – wegańskie, bezglutenowe, surowe, bez dodanego cukru.

Jagodzianki bez pieczenia? Nic prostszego! Ciasto z daktyli robi się w minutę, jagodzianki formuje się raz-dwa, a resztę pracy wykonuje dehydrator.

Jagodzianka to – za Słownikiem Języka Polskiego – słodka bułka nadziewana czarnymi jagodami. Tylko tyle. Definicja nie wspomina o drożdżach, mleku, mące, cukrze ani jajkach, więc słodka bułka z daktyli nadziewana jagodami i ususzona w dehydratorze to też jagodzianka. Nowoczesna, ale jednak 🙂

Ciasto składa się z dwóch głównych składników i przypraw. Te ostatnie możesz dobrać wedle uznania. Daktyle, wiórki kokosowe, jagody i przyprawy – to wszystko, czego potrzebujesz. Gotowe jagodzianki są miękkie i słodkie, a niczym niedosładzany jagodowy środek rozpływa się w ustach.

Z podanych proporcji otrzymasz 2 duże jagodzianki (albo 6 małych, tak jak w tym przepisie). Duże jagodzianki to wariant „to share”, za sprawą daktyli są bardzo słodkie i sycące. Jedna sztuka do podziału dla dwóch osób + duży chemex albo dzbanek czarnej kawy to combo idealne. Do dzieła! 🙂

Jagodzianki z dehydratora

Jagodzianki z dehydratora

Jagodzianki z dehydratora – SKŁADNIKI na 2 duże sztuki:

  • 400 g świeżych daktyli izraelskich (Medjool, waga bez pestek)
  • 100 g wiórków kokosowych
  • 6-8 łyżek jagód (po 3-4 łyżki na jagodziankę)
  • 1 łyżeczka kardamonu, rozgniecionego w moździerzu
  • 1 tonka, rozgnieciona w moździerzu; zamiast tonki może być wanilia lub gałka muszkatołowa
  • dowolne orzechy do dekoracji, tu: włoskie i pecan (opcjonalnie)

Jagodzianki z dehydratora – PRZEPIS:

  1. Jagody dokładnie oczyść i przepłucz. Odstaw, by odciekły i lekko przeschły.
  2. Daktyle wypestkuj, porwij na kawałki, przełóż do dużej misy robota kuchennego Magimix, dodaj wiórki kokosowe, przyprawy (kardamon, tonka) i zmiksuj. Po około minucie masa będzie gotowa – przybierze postać elastycznej kuli, tak jak na zdjęciu poniżej.
  3. Przełóż ciasto na deskę, uformuj kulę i przekrój ją nożem na pół.
  4. Każdą porcję ciasta rozpłaszcz dłońmi (zobacz), na środek nałóż 3-4 łyżki jagód (zobacz), zawiń brzegi i uformuj bułkę. Ciasto jest elastyczne, dlatego jeśli pęknie tu czy tam, bez problemu możesz je załatać. Na wierzchu jagodzianek ułóż po kilka orzechów i lekko wciśnij je w masę.
  5. Ułóż bułki na tacy dehydratora Zyle Express II* wyłożonej papierem do pieczenia (zobacz).
  6. Susz w temperaturze 60 stopni przez 12-14 godzin. Gotowe jagodzianki przechowuj w lodówce.
  7. Daktylowe jagodzianki są bardzo słodkie, dlatego najlepiej łączyć je z czarną kawą (bez mleka i cukru).

Jagodzianki z dehydratora

*Dodatkowo, mam dla Was świetną wiadomość! 🙂 W lipcu – czyli teraz – dehydrator Zyle Express II można nabyć z dużym, bo aż 30% rabatem. Aktualna cena to: 1199 zł 839 zł.

Jagodzianki z dehydratora

Jagodzianki z dehydratora

Jagodzianki z dehydratora

Jagodzianki z dehydratora