Jagodzianki z dehydratora – wegańskie, bezglutenowe, surowe, bez dodanego cukru.
Jagodzianki bez pieczenia? Nic prostszego! Ciasto z daktyli robi się w minutę, jagodzianki formuje się raz-dwa, a resztę pracy wykonuje dehydrator.
Jagodzianka to – za Słownikiem Języka Polskiego – słodka bułka nadziewana czarnymi jagodami. Tylko tyle. Definicja nie wspomina o drożdżach, mleku, mące, cukrze ani jajkach, więc słodka bułka z daktyli nadziewana jagodami i ususzona w dehydratorze to też jagodzianka. Nowoczesna, ale jednak :-)
Ciasto składa się z dwóch głównych składników i przypraw. Te ostatnie możesz dobrać wedle uznania. Daktyle, wiórki kokosowe, jagody i przyprawy – to wszystko, czego potrzebujesz. Gotowe jagodzianki są miękkie i słodkie, a niczym niedosładzany jagodowy środek rozpływa się w ustach.
Z podanych proporcji otrzymasz 2 duże jagodzianki (albo 6 małych, tak jak w tym przepisie). Duże jagodzianki to wariant „to share”, za sprawą daktyli są bardzo słodkie i sycące. Jedna sztuka do podziału dla dwóch osób + duży chemex albo dzbanek czarnej kawy to combo idealne. Do dzieła! :-)
Jagodzianki z dehydratora – SKŁADNIKI na 2 duże sztuki:
- 400 g świeżych daktyli izraelskich (Medjool, waga bez pestek)
- 100 g wiórków kokosowych
- 6-8 łyżek jagód (po 3-4 łyżki na jagodziankę)
- 1 łyżeczka kardamonu, rozgniecionego w moździerzu
- 1 tonka, rozgnieciona w moździerzu; zamiast tonki może być wanilia lub gałka muszkatołowa
- dowolne orzechy do dekoracji, tu: włoskie i pecan (opcjonalnie)
Jagodzianki z dehydratora – PRZEPIS:
- Jagody dokładnie oczyść i przepłucz. Odstaw, by odciekły i lekko przeschły.
- Daktyle wypestkuj, porwij na kawałki, przełóż do dużej misy robota kuchennego Magimix, dodaj wiórki kokosowe, przyprawy (kardamon, tonka) i zmiksuj. Po około minucie masa będzie gotowa – przybierze postać elastycznej kuli, tak jak na zdjęciu poniżej.
- Przełóż ciasto na deskę, uformuj kulę i przekrój ją nożem na pół.
- Każdą porcję ciasta rozpłaszcz dłońmi (zobacz), na środek nałóż 3-4 łyżki jagód (zobacz), zawiń brzegi i uformuj bułkę. Ciasto jest elastyczne, dlatego jeśli pęknie tu czy tam, bez problemu możesz je załatać. Na wierzchu jagodzianek ułóż po kilka orzechów i lekko wciśnij je w masę.
- Ułóż bułki na tacy dehydratora Zyle Express II* wyłożonej papierem do pieczenia (zobacz).
- Susz w temperaturze 60 stopni przez 12-14 godzin. Gotowe jagodzianki przechowuj w lodówce.
- Daktylowe jagodzianki są bardzo słodkie, dlatego najlepiej łączyć je z czarną kawą (bez mleka i cukru).