Pieczone warzywa uwielbiam i przyrządzam o każdej porze roku – tak często, jak to tylko możliwe.
Pieczenie warzyw – nie tylko korzeniowych – wydobywa z nich mnóstwo naturalnej słodyczy i pogłębia smak.
Pieczone warzywa w najprostszym wydaniu, z dodatkiem podstawowych przypraw czy ziół, to świetna propozycja do wykorzystania jako samodzielna przekąska, dodatek albo baza do przyrządzania najróżniejszego rodzaju potraw.
Najczęściej, prócz najpopularniejszych chyba ziemniaków, królują w tej kategorii buraki i inne korzenie (pasternak, marchew, pietruszka, topinambur, seler). Równie dobrze zapiekają się także szalotki, kalafior, fenkuł czy rzodkiewki.
Poniżej zestaw wybranych przepisów na pieczone warzywa lub potrawy z pieczonych warzyw. Wszystkie przepisy są bezglutenowe, a ponad połowa – wegańska. Polecam!
PRZEPISY
Pieczona dynia – PRZEPIS nr 1. Inne pomysły na dynie zapiekane z nadzieniem znajdziesz TUTAJ.
Pieczona dynia – PRZEPIS nr 2
Pieczone rzodkiewki – PRZEPIS
Pieczone bataty – PRZEPIS 1
Pieczone bataty – PRZEPIS 2
Pieczone bataty – PRZEPIS 3
Pieczone bataty – PRZEPIS 4
Pieczona rzepa – PRZEPIS
Pieczony kalafior – PRZEPIS
Pieczone marchewki – PRZEPIS 1
Pieczone marchewki – PRZEPIS 2
Pieczone ziemniaki – PRZEPIS
Pieczone buraki – PRZEPIS 1
Pieczone buraki – PRZEPIS 2
Pieczone szalotki – PRZEPIS
Pieczone pomidory – PRZEPIS
Pieczone patisony – PRZEPIS
Pieczony pasternak – PRZEPIS
Pieczone papryki – PRZEPIS
Pieczone kwiaty cukinii – PRZEPIS
Pieczone cukinie – PRZEPIS 1
Pieczone cukinie – PRZEPIS 2
Pieczone cukinie – PRZEPIS 3
Pieczone cukinie – PRZEPIS 4
Pieczony koper włoski – PRZEPIS
Pieczone pory – PRZEPIS
Genialne zestawienie, dosłownie – nie wiem OD CZEGO zacząć…
Najlepiej od początku:-)
Niesamowite pomysły. Skąd Ty czerpiesz te wszystkie inspiracje? Ja w kuchni nie jestem kreatywna :( ale na szczęście mam FIKA :)
Z głowy, czyli z niczego;-)
Doskonałe propozycje. Szalotki, cukinie, wszystkie – dosłownie – przepisy na dynię i bataty mam przetestowane i to nie jeden raz. Pora brać się za pozostałe!