• 250 g daktyli Medjool (ok. 13 sztuk, waga bez pestek)
  • 2/3 szklanki mąki kokosowej
  • 12 orzechów brazylijskich

Pierożki daktylowe z orzechami. I najprostsze trufle w owocowym pudrze.

Pierożki daktylowe to świetny deser bez pieczenia z tylko trzech składników: daktyli, kokosa i orzechów.

Do ich przygotowania zainspirował mnie taki oto prosty wynalazek z samych bakalii (najczęściej z fig i orzechów lub migdałów – ZOBACZ), który można kupić na targach spożywczych w Portugalii i Hiszpanii, a ja zwróciłem na niego uwagę na Mercado do Bolhao w Porto.

Daktyle z natury są bardzo słodkie, dlatego nie dodaję cukru ani żadnego innego słodzidła. Jako wypełnienia można użyć innych orzechów, suszonych owoców albo nawet gęstego kremu (np. domowej nutelli albo jaglanki zmiksowanej z bakaliami), ale orzechy brazylijskie pasują idealnie do pierożków z krążków o średnicy 5 cm.

Z podanych proporcji otrzymasz 12 sztuk. Sklejając ciasto daktylowe nie przejmuj się, jeśli będzie lekko pękać – masa jest na tyle miękka i elastyczna, że bez problemu można szybko poprawić wszelkie ubytki. Poza tym, kto ma wprawę w lepieniu pierogów, poradzi sobie bez zarzutu 🙂

Pierożki daktylowe z orzechami

Pierożki daktylowe z orzechami

Pierożki daktylowe z orzechami – PRZEPIS:

  1. Daktyle Medjool wypestkuj, porwij na cząstki i wrzuć do miski.
  2. Mąkę kokosową wsyp do miski z daktylami i zagniataj składniki jak ciasto do momentu, aż daktyle „wchłoną” mąkę (zajmie to ok. 5 minut, może krócej). Obydwa składniki powinny dobrze połączyć się w jedną masę (ZOBACZ).
  3. Ceramiczne prostokątne naczynie do zapiekania (albo np. głębszą blaszkę) wyłóż folią spożywczą, rozpłaszcz na niej masę daktylową tak, by wypełniła całą powierzchnię, ugnieć, wyrównaj i odstaw w temperaturze pokojowej na ok. 45-60 minut (ZOBACZ).
  4. Przy pomocy foremki (np. ausztachera o średnicy 5 cm) wytnij z masy kółka. Każde kółko lekko rozpłaszcz w palcach, w środku umieść orzech i sklej ‘ciasto’ jak pierożek. Tak samo przygotuj kolejne pierożki (ZOBACZ).
  5. Pierożki nadają się do jedzenia od razu. Można również schłodzić je w lodówce.

Możesz przechowywać je w lodówce przez kilka dni.

Z pozostałej masy daktylowej możesz przygotować słodkie bezcukrowe trufle (power balls). Kulki obtoczone w kakao lub owocowym pudrze (np. z malin) smakują doskonale. Kwaskowata posypka z malin świetnie kontrastuje ze słodyczą daktyli.

Pierożki daktylowe z orzechami

Sprawdź przepis na puder z malin – PUDER.

Pierożki daktylowe z orzechami

Pierożki daktylowe z orzechami