Pimientos de Padrón z salsą musztardową.

Pimientos de Padrón, słynne galicyjskie papryczki, które królują w barach i restauracjach na całym Półwyspie Iberyjskim (nie tylko w Hiszpanii) smakują tak doskonale, że nie ma możliwości kiedykolwiek się nimi przejeść. My w każdym razie nigdy nie jesteśmy w stanie im się oprzeć… Padróns w menu – Padróns na talerzu, proste. Szczęśliwie, od kilku lat te małe zielone szatany są dostępne także w Polsce. Znajdziesz je między innymi pod Halą Mirowską i w kilku sieciach marketów, które czasem – nie wiedzieć czemu – opisują Padróns jako papryczki grillowe.

Pimientos de Padrón to nie tylko patelnia, olej i sól, choć to zdecydowanie bazowy i niezawodny patent. Możesz je również upiec, dodać do sałatki lub usmażyć z nimi omlet. Albo podać z lekką, orzeźwiającą, kwaskowato-pikantną salsą, z którą komponują się wprost doskonale.

Składniki salsy podaję na sporą porcję (większą niż potrzeba do 500 g papryczek), a i tak przekonasz się, że będzie jej za mało, taka jest pyszna :)

Czytaj też: Pimientos de Padrónwięcej przepisów

Pimientos de Padrón z salsą musztardową

Pimientos de Padrón z salsą musztardową

Pimientos de Padrón z salsą musztardową

Pimientos de Padrón z salsą musztardową – SKŁADNIKI:

Pimientos de Padrón

  • ok. 500 g Pimientos de Padrón
  • trochę oleju do smażenia
  • kwiat soli (u mnie: z chilli)

Salsa musztardowa

  • 4 małe francuskie szalotki lub jedna duża
  • ok. 250 g pomidorków koktajlowych
  • 2 garście oliwek Kalamata, wypestkowanych
  • pół pęczka szczypiorku
  • duża garść listków kolendry
  • sok z połowy cytryny lub limonki
  • 6 łyżeczek musztardy Dijon
  • oliwa extra vergine
  • trochę zielonego pieprzu
  • kwiat soli (u mnie: z chilli)

Pimientos de Padrón z salsą musztardową – PRZEPIS:

  1. Przygotuj salsę: w misce umieść obrane i drobno posiekane szalotki, oliwki, pomidorki oraz zioła. Dodaj sok z cytryny lub limonki, musztardę i chlust oliwy. Wymieszaj i odstaw.
  2. Na dużej, lekko natłuszczonej patelni usmaż papryczki, aż się zrumienią i zmiękną.
  3. Porcje Padróns podaj z lekką salsą. Całość skrop odrobiną oliwy, oprósz zielonym pieprzem roztartym w moździerzu oraz kwiatem soli.

Pimientos de Padrón z salsą musztardową

Pimientos de Padrón z salsą musztardową

Pimientos de Padrón z salsą musztardową