Polenta z kasztanami i grzybami.
Polenta z kasztanami i grzybami duszonymi w winie to bardzo łatwy przepis na aromatyczny, pyszny, sycący i rozgrzewający zimowy posiłek, który nie wymaga wiele pracy, a odwdzięcza się wspaniałym smakiem. Grzyby i kasztany duszone z szalotką w czerwonym winie to eksplozja umami i świetne dopełnienie kremowej polenty, z którą komponują się po prostu doskonale.
Uwagi:
- Polentę z grzybami i kasztanami możesz przygotować również w wersji roślinnej – zamiast masła użyj oliwy i pomiń Parmezan w polencie,
- Błyskawiczna polenta to świetne rozwiązanie, a jeżeli nie chcesz jej używać, ugotuj klasyczną. Jeżeli chodzi o mnie, ostatnimi czasy używam głównie błyskawicznej polenty (chyba, że akurat zabraknie jej w sklepach), ponieważ przyrządza się ją łatwo i szybko i przyjemnie. Pamiętaj tylko, że ugotowana polenta tężeje w szybkim tempie, dlatego najlepiej zrobić ją na sam koniec, gdy sos z grzybów i kasztanów będzie już gotowy,
- Użyj dowolnych grzybów, suszone też będą OK. Zimową porą pieczarki i boczniaki są świetnym rozwiązaniem, a jesienią – w sezonie na grzyby – warto urozmaicić ten zestaw np. rydzami, kurkami, borowikami czy podgrzybkami.
Polenta z kasztanami i grzybami – SKŁADNIKI na 4 porcje:
Polenta
- 200 g polenty (używam błyskawicznej)
- litr wody
- 50 g Parmigiano Reggiano
- łyżka ghee lub masła
- łyżeczka czarnego pieprzu, rozgniecionego w moździerzu
- kopiasta łyżeczka nasion fenkułu, rozgniecionych w moździerzu
- sól roztarta w moździerzu (używam różowej himalajskiej)
Grzyby
- po ok. 150 g brązowych pieczarek, małych białych pieczarek i boczniaków (łącznie ok. 450 g)
- 2-3 duże szalotki
- ok. 300 g kasztanów (używam gotowanych, pakowanych próżniowo – zobacz)
- papryczka chili
- 3 gałązki rozmarynu
- po jednej łyżeczce czarnego pieprzu, nasion kolendry, ziela angielskiego, rozgniecionych w moździerzu
- 2 łyżeczki zielonego pieprzu z zalewy (opcjonalnie)
- sól roztarta w moździerzu (używam różowej himalajskiej)
- kieliszek czerwonego wytrawnego wina
- garść listków kolendry, posiekanych
- ghee lub masło
- oliwa extra vergine
Polenta z kasztanami i grzybami – PRZEPIS:
- Pokrój grzyby: boczniaki w podłużne kawałki, brązowe pieczarki (oczyszczone) w plastry, a białe pieczarki (oczyszczone) na połówki lub ćwiartki (w zależności od wielkości). Posiekaj szalotki. Chili posiekaj drobno, a kasztany pokrusz na mniejsze kawałki.
- W głębokiej patelni usmaż boczniaki na ghee (lub maśle) i zdejmij z patelni. Usmaż pieczarki i dodaj do boczniaków.
- Podduś cebulę, a gdy się zeszkli dodaj chili, posiekane listki rozmarynu, przyprawy i kasztany. Smaż przez około 2 minuty, po czym dodaj usmażone wcześniej grzyby i zielony pieprz. Podsmaż całość przez chwilę, a następnie wlej wino.
- Duś do momentu, aż niemal całe wino odparuje (nie zajmie to wiele czasu). Na koniec zdejmij patelnię z ognia i wmieszaj większość listków kolendry.
- Do wrzącej wody powoli wsyp polentę, mieszając. Mieszaj przez około 2 minuty, aż woda odparuje, a polenta zgęstnieje, stanie się gładka i jedwabista. Dodaj ghee, świeżo starty Parmigiano Reggiano i przyprawy, wymieszaj. W razie potrzeby dodaj nieco wody.
- Podziel polentę na porcje, a na nią wyłóż kasztany z grzybami. Całość skrop oliwą i posyp resztą posiekanych listków kolendry.