Polenta z kasztanami i grzybami.

Polenta z kasztanami i grzybami duszonymi w winie to bardzo łatwy przepis na aromatyczny, pyszny, sycący i rozgrzewający zimowy posiłek, który nie wymaga wiele pracy, a odwdzięcza się wspaniałym smakiem. Grzyby i kasztany duszone z szalotką w czerwonym winie to eksplozja umami i świetne dopełnienie kremowej polenty, z którą komponują się po prostu doskonale.

Uwagi:

  • Polentę z grzybami i kasztanami możesz przygotować również w wersji roślinnej – zamiast masła użyj oliwy i pomiń Parmezan w polencie,
  • Błyskawiczna polenta to świetne rozwiązanie, a jeżeli nie chcesz jej używać, ugotuj klasyczną. Jeżeli chodzi o mnie, ostatnimi czasy używam głównie błyskawicznej polenty (chyba, że akurat zabraknie jej w sklepach), ponieważ przyrządza się ją łatwo i szybko i przyjemnie. Pamiętaj tylko, że ugotowana polenta tężeje w szybkim tempie, dlatego najlepiej zrobić ją na sam koniec, gdy sos z grzybów i kasztanów będzie już gotowy,
  • Użyj dowolnych grzybów, suszone też będą OK. Zimową porą pieczarki i boczniaki są świetnym rozwiązaniem, a jesienią – w sezonie na grzyby – warto urozmaicić ten zestaw np. rydzami, kurkami, borowikami czy podgrzybkami.

Polenta z kasztanami i grzybami

Polenta z kasztanami i grzybami

Polenta z kasztanami i grzybami

Polenta z kasztanami i grzybami – SKŁADNIKI na 4 porcje:

Polenta

  • 200 g polenty (używam błyskawicznej)
  • litr wody
  • 50 g Parmigiano Reggiano
  • łyżka ghee lub masła
  • łyżeczka czarnego pieprzu, rozgniecionego w moździerzu
  • kopiasta łyżeczka nasion fenkułu, rozgniecionych w moździerzu
  • sól roztarta w moździerzu (używam różowej himalajskiej)

Grzyby

  • po ok. 150 g brązowych pieczarek, małych białych pieczarek i boczniaków (łącznie ok. 450 g)
  • 2-3 duże szalotki
  • ok. 300 g kasztanów (używam gotowanych, pakowanych próżniowo – zobacz)
  • papryczka chili
  • 3 gałązki rozmarynu
  • po jednej łyżeczce czarnego pieprzu, nasion kolendry, ziela angielskiego, rozgniecionych w moździerzu
  • 2 łyżeczki zielonego pieprzu z zalewy (opcjonalnie)
  • sól roztarta w moździerzu (używam różowej himalajskiej)
  • kieliszek czerwonego wytrawnego wina
  • garść listków kolendry, posiekanych
  • ghee lub masło
  • oliwa extra vergine

Polenta z kasztanami i grzybami – PRZEPIS:

  1. Pokrój grzyby: boczniaki w podłużne kawałki, brązowe pieczarki (oczyszczone) w plastry, a białe pieczarki (oczyszczone) na połówki lub ćwiartki (w zależności od wielkości). Posiekaj szalotki. Chili posiekaj drobno, a kasztany pokrusz na mniejsze kawałki.
  2. W głębokiej patelni usmaż boczniaki na ghee (lub maśle) i zdejmij z patelni. Usmaż pieczarki i dodaj do boczniaków. 
  3. Podduś cebulę, a gdy się zeszkli dodaj chili, posiekane listki rozmarynu, przyprawy i kasztany. Smaż przez około 2 minuty, po czym dodaj usmażone wcześniej grzyby i zielony pieprz. Podsmaż całość przez chwilę, a następnie wlej wino.
  4. Duś do momentu, aż niemal całe wino odparuje (nie zajmie to wiele czasu). Na koniec zdejmij patelnię z ognia i wmieszaj większość listków kolendry.
  5. Do wrzącej wody powoli wsyp polentę, mieszając. Mieszaj przez około 2 minuty, aż woda odparuje, a polenta zgęstnieje, stanie się gładka i jedwabista. Dodaj ghee, świeżo starty Parmigiano Reggiano i przyprawy, wymieszaj. W razie potrzeby dodaj nieco wody.
  6. Podziel polentę na porcje, a na nią wyłóż kasztany z grzybami. Całość skrop oliwą i posyp resztą posiekanych listków kolendry.

Polenta z kasztanami i grzybami

Polenta z kasztanami i grzybami

Polenta z kasztanami i grzybami