Fitapreta Tinto de Castelão 2019.
António Maçanita to nazwisko coraz szerzej znane zarówno w portugalskim świecie winiarskim, jak i poza nim. Każdego roku wydaje przeszło 50 etykiet pod kilkoma szyldami. Obok do niedawna głównego, uruchomionego kilkanaście lat temu projektu Fitapreta Vinhos w Alentejo, jest jednym z ojców założycieli Azores Wine Company na Pico w archipelagu Azorów oraz prowadzi wraz z siostrą winemakerką (Joana Maçanita) mikro winnicę w Douro pod nazwą Maçanita Vinhos. Poza tym, António konsultuje szereg innych projektów na terenie całej Portugalii (np. Mainova). W 2018 roku portugalski magazyn winiarski Revista de Vinhos nadał mu tytuł Winemaker of the Year, a w 2020 r. uznał Fitapreta Vinhos za producenta roku.
Fitapreta Tinto de Castelão to wino odmianowe. Kolejne, które wpisuje się w coraz popularniejszy u ambitnych producentów trend odkrywania czystych smaków gron zaginionych, zapomnianych lub od lat konsekwentnie kupażowanych. Castelão (aka Periquita) to lokalna odmiana winogron o jasno czerwonym kolorze, która wypadła z obiegu pod wpływem mody na mocne skoncentrowane czerwienie. Pochodzi z granitowo-gliniastych gleb Serra D’Ossa. Z badań ma wynikać, że Castelão jest rdzennym szczepem Alentejo, który jeszcze dekadę temu pozostawał trzecią najczęściej sadzoną odmianą w regionie, a dziś w rankingu „popularności” miejscowych nasadzeń spadł już na miejsce szóste. Jego obecna rola w lokalnych winach jest raczej drugorzędna.
Owoce, z których powstaje Tinto de Castelão pochodzą z 50-letnich krzewów. Castelão to winogrono, które nie słynie z wysokiej koncentracji, ale dobrze poddaje się wpływowi czasu. By uhonorować ten fakt, Maçanita „poświęcił czas Tinto de Castelão”. Poddał je powolnej naturalnej fermentacji na rdzennych drożdżach z 35-dniową maceracją na skórkach (30% gron z szypułkami), dał mu 18 miesięcy dojrzewania w neutralnej beczce z francuskiego dębu, po czym kolejne 12 miesięcy w butelce przed wprowadzeniem na rynek. Efekt? Nostalgiczna świadomość smakowania wina niejako przywróconego z przeszłości. Kolor w pół drogi między rubinem a miąższem krwistego granatu. Przyjemny, delikatny aromat z owocowymi nutami śliwki, wiśni, jeżyny, ułożonymi z tytoniem i szczyptą przypraw. Na podniebieniu świeże, o średnim ciele, leśne jagody i balsamico, gładka jedwabista tekstura. Zrównoważone, eleganckie, z mocnymi, ale miękkimi taninami i pikantnym finiszem. Charakterne i przestrzenne zarazem. Bardzo dobre.
Nazwa: Fitapreta Tinto de Castelão 2019 Signature Series
Kraj: Portugalia
Region: Alentejo, Évora
Rodzaj: czerwone, wytrawne
Szczepy: 100% Castelão
Moc: 14%
Limitowana edycja do 2667 numerowanych butelek (0194)
Dystrybutor: Antonio Maçanita