Milmat Reserva 2018 Tinto.

Produkowany w limitowanej edycji Milmat Reserva 2018 Tinto jest trochę jak blend Dão, Bairrada i Alentejo. To szlachetniejszy, dłużej starzony w beczce wariant wina Mainova z tego samego zestawu odmian: Alicante Bouschet, Touriga Nacional i Baga. Obydwa wina pochodzą ze zlokalizowanej w Alto Alentejo Herdade da Fonte Santa, posiadłości zarządzanej przez spółdzielnię rolniczą Mainova, do której należą marki Milmat i Mainova, i z którą jako konsultant przy obydwu winach (Milmat, Mainova) współpracuje António Maçanita (Fitapreta, Azores Wine Company, Maçanita Vinhos).

Milmat Reserva Tinto to zrównoważone ekologiczne uprawy, ręczny zbiór winogron do skrzynek o wadze 20 kg (nocą), staranna selekcja, spontaniczna fermentacja, cały proces w zgodzie z naturą, znikoma zawartość siarki, 24 miesiące dojrzewania w beczce z francuskiego dębu. Efekt? Wyśmienity. W kieliszku mocny rubin. W intensywnie owocowym aromacie bogactwo czarnych owoców, jeżyn, jagód, ciemnej wiśni, trochę leśnej ściółki i eukaliptusa. Na podniebieniu złożone, harmonijne, skoncentrowany owoc, jedwabista i gładka tekstura, świetna kwasowość, bardzo przyjemna długa i trwała końcówka. Sporo świeżości i przestrzeni mimo 15% alkoholu. Stworzone do picia sauté, znakomite do łączenia z mocnymi, długo dojrzewającymi serami.

Nazwa: Milmat Reserva 2018 Tinto
Kraj: Portugalia
Region: Alentejo
Rodzaj: czerwone, wytrawne
Szczepy: Alicante Bouschet, Touriga Nacional, Baga
Moc: 15%
Limitowana edycja 4400 butelek (2584)
Dystrybutor: Portugal Vineyards

Milmat Reserva 2018 Tinto