Herdade Aldeia de Cima Reserve Red 2019.

Herdade Aldeia de Cima Reserve Red 2019 

António Cavalheiro, winemaker Herdade Aldeia de Cima, mówi: wino jest jak zegarek, trzeba wsłuchać się w jego dźwięk. By produkować wina, trzeba wiedzieć, kiedy i jak je butelkować. Precyzja to podstawa.

Należąca niegdyś do portugalskiej rodziny królewskiej Herdade Aldeia de Cima nieopodal wioski Santana, w 1994 roku została kupiona przez rodzinę Amorim (stojącą również na czele największej na świecie firmy wytwarzającej korek), która przystąpiła do jej renowacji. W 2017 roku zdecydowano o odbudowie i założeniu winnicy na obszarze Serra do Mendro, położonym na wysokości ok. 300-400 m npm w najstarszej strefie geomorfologicznej Półwyspu Iberyjskiego. Na 22 hektarach winnic jest tu aż 36 naturalnych, odrębnych geologicznie mikro terenów, co zapewnia wyjątkową różnorodność terroir na relatywnie niewielkim obszarze. Winnice posiadłości Aldeia de Cima są prowadzone organicznie, z minimalną interwencją człowieka i poszanowaniem zasobów naturalnych dla ochrony mniej produktywnych gleb i integracji ekologicznej różnorodnych upraw, a u podstaw winiarskiej filozofii leży, tylko i aż, szacunek dla ziemi, historii i tradycji. Wszystko po to, by w pełni ucieleśnić autentyczny smak Alentejo w butelce. 

Luisa Amorim, córka Américo Amorim i obecna właścicielka Herdade Aldeia de Cima, od najmłodszych lat chłonęła klimat Alentejo, nawiązując z regionem nierozerwalny związek. Jej winiarska pasja, podbudowana doświadczeniem z innych winnic należących do Amorim (Quinta Nova de Nossa Senhora do Carmo w Douro, Quinta da Taboadella w Dão) zaowocowała współpracą z enologiem Jorge Alvesem, do którego zwróciła się o stworzenie wina, które odzwierciedlałoby unikalność regionu. Wina z Herdade Aldeia de Cima to rezultat powrotu do źródeł, efekt poszukiwań równowagi i inspiracji w starożytnej tradycji winiarskiej regionu, jego ekosystemie, klimacie, geologii, strukturach i aromatach, w skrócie w tym wszystkim, co składa się na słowo-klucz: terroir. Celem i ambicją Jorge Alvesa i António Cavalheiro było oddać w butelce charakter regionu, a Herdade Aldeia de Cima Reserva Tinto jest jednym ze świadectw ich sukcesu.

Wino z mieszanki owoców rdzennych odmian Alentejo, z ręcznego zbioru, dojrzewa częściowo w amforach (30% wina przez 6 miesięcy), częściowo w dwuletnich beczkach z francuskiego dębu (30%), tinajas (okrągłych glinianych amforach – 20% przez 4 miesiące) i cementowych kadziach Nico Velo (20% przez 6 miesięcy). W aromacie dojrzałe czerwone owoce z subtelnym ziołowym akcentem, dopełnione przez aromaty tytoniu, korzennych przypraw i nuty tostowe. W ustach aksamitne i kremowe, soczyście owocowe. Pełne body, okrągła struktura, gładkie, miękkie taniny, idealna kwasowość. Głębokie, a przy tym relaksujące wino o długiej końcówce. Świetna czerwień z Alentejo. Doskonała sauté, z dobrym serem lub lekkim wegetariańskim menu też zagra bez zarzutu. 

Nazwa: Herdade Aldeia de Cima Reserve Red 2019
Kraj: Portugalia
Region: Alentejo, Vidigueira
Rodzaj: czerwone, wytrawne
Szczepy: 45% Trincadeira, 15% Alfrocheiro, 22% Alicante Bouschet, 18% Aragonês
Moc: 13,5%
Dystrybutor: Portugal Vineyards

Herdade Aldeia de Cima Reserve Red 2019 

Herdade Aldeia de Cima Reserve Red 2019 

Herdade Aldeia de Cima Reserve Red 2019 

Herdade Aldeia de Cima Reserve White