Ziemniaki Cacio e Pepe.

Cacio e Pepe to nie tylko makaron i nie tylko z Pecorino. W podobny sposób warto przyrządzić też wspaniałe risotto z Parmigiano Reggiano, czyli Riso Cacio e Pepe wymyślone w szczytnym celu przez Massimo Botturę (na które przepis znajdziesz tutaj), jak również swojskie ziemniaki.

Ziemniaki i Parmigiano Reggiano (lub inny podobny ser) to zestaw doskonały, który możesz przećwiczyć, sięgając po ten przepisPołączenie ziemniaków z Parmezanem, czy to upieczonych, czy gotowanych, jest tak oczywiste, że aż prosi się o wariację na temat Cacio e Pepe. Podobnie, jak w genialnym przepisie Bottury (Riso Cacio e Pepe) używam kilku odmian pieprzu, a z uwagi na to, że większość z nich jest bardziej aromatyczna niż pikantna, dodaję go naprawdę sporo. Dzięki temu całość jest jeszcze smaczniejsza. 

Ilość pieprzu dobierz wedle uznania i w zależności od jego rodzajów. Jeśli masz pod ręką tylko zwykły czarny pieprz, dodaj tylko taki. Możesz też sięgnąć po łatwo dostępną gotową mieszankę kolorowych rodzajów pieprzu. Kapary w soli morskiej są świetną przyprawą; dzięki nim nie używam dodatkowej soli. W razie potrzeby możesz zastąpić je kaparami z zalewy – wtedy też dodatkowa sól nie będzie potrzebna, zarówno kapary jak i Parmezan są wystarczająco słone. Na koniec pamiętaj o oliwie; jak zawsze, im lepszej będzie jakości, tym danie będzie smaczniejsze.

Ziemniaki Cacio e Pepe

Ziemniaki Cacio e Pepe

Ziemniaki Cacio e Pepe

Ziemniaki Cacio e Pepe

Ziemniaki Cacio e Pepe

Ziemniaki cacio e pepe – SKŁADNIKI na 4 porcje:

  • 1 kg drobnych ziemniaków (zimową porą świetnie sprawdzą się tu ziemniaki francuskie)
  • 100 g świeżo startego Parmigiano Reggiano
  • dużo pieprzu, u mnie kilka odmian: czarny pieprz, długi pieprz, cubeba, czerwony pieprz, zielony pieprz, pieprz syczuański, Timur)
  • 3 łyżeczki kaparów w soli (opcjonalnie)
  • sól (jeżeli nie masz kaparów w soli)
  • oliwa extra vergine jak najlepszej jakości

Ziemniaki cacio e pepe – PRZEPIS:

  1. Parmezan zetrzyj na tarce.
  2. Wyszorowane ziemniaki ugotuj w całości do miękkości. Nie solę wody do gotowania, sól dodaję później.
  3. Ziemniaki odcedź, szybko przełóż do miski i od razu dodaj oliwę, większość startego wcześniej Parmezanu, większość kaparów w soli i roztartego w moździerzu pieprzu. Pieprz rozgnieć w moździerzu dopiero, gdy ziemniaki będą kończyć się gotować, by zachować jak najwięcej aromatu.
  4. Całość przemieszaj i przełóż do dużego naczynia albo od razu podziel na porcje. Skrop oliwą, posyp pozostałym Parmezanem, pieprzem i kaparami, gotowe!

Ziemniaki Cacio e Pepe

Ziemniaki Cacio e Pepe

Ziemniaki Cacio e Pepe

Ziemniaki Cacio e Pepe

Ziemniaki Cacio e Pepe

Ziemniaki Cacio e Pepe